Korps: Friesland, plaats: Fryslân 24-08-2002
Politieberichten van 23/8 (13.00 uur) t/m 24/8 (13.00 uur)

Leeuwarden: inbraak woning
Vrijdag tussen 07.30 en 11.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Prof. Mr. PS Gerbrandyweg. Een toegangsdeur werd opengebroken. Uit de woning werden een videorecorder, een radiocassetterecorder, een mobiele telefoon en een fiets gestolen. De 43-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Buitenpost: aanrijding met gewonde
Vrijdag omstreeks 12.55 uur vond op de Voorstraat een aanrijding plaats tussen een personenauto en een bromfiets. De bestuurder van de personenauto, een 37-jarige inwoner van Hallum, verleende bij het rechtsafslaan geen vrije doorgang aan de bestuurder van een bromfiets, die uit tegenovergestelde richting naderde. De bromfietsbestuurder, een 17-jarige inwoner van Buitenpost, botste frontaal tegen de auto. De jongeman raakte gewond aan zijn enkel en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Leeuwarden: met mes gestoken
Vrijdag omstreeks 14.15 uur werd op de Kleine Kerkstraat een 38-jarige inwoner van Leeuwarden met een mes gestoken. Het slachtoffer stond De Riepe (krant voor thuis- en daklozen) te verkopen en liep een kleine wond aan zijn duim op. Wat de aanleiding tot de ruzie is geweest, werd niet duidelijk. Van de verdachte, die deel uitmaakte van een groepje van drie personen, is een summier signalement bekend. De politie heeft de zaak in onderzoek, Het slachtoffer hoefde zich niet onder doktersbehandeling te stellen.

Leeuwarden: controle coffeeshop
Vrijdag omstreeks 14.50 uur werd een coffeeshop in de stad gecontroleerd. Het bleek dat de eigenaar, een 36-jarige inwoner van Leeuwarden, teveel softdrugs in zijn zaak aanwezig had. 0,5 gram voor eigen gebruik is toegestaan. De softdrugs zijn in beslag genomen. Ook bleek dat hij niet in het bezit was van een gedoogvergunning van de gemeente. Tegen de eigenaar is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: tasjesrover aangehouden
Vrijdag omstreeks 14.10 uur kon op de Insulindestraat op aanwijzingen van een getuige, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden, een 27-jarige inwoner van Burgum worden aangehouden. De verdachte had kort daarvoor een oude vrouw, een 85-jarige inwoonster van Leeuwarden, op het Bonifatiusplein, beroofd van haar tas. De tas lag in de rollator toen de verdachte deze wegnam en er vandoor ging. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De tas ging retour slachtoffer. Tijdens de voorgeleiding bekende de verdachte dat hij nog drie soortgelijke diefstallen in de stad had gepleegd. De verdachte werd ingesloten. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Akmarijp: boerderijbrand
Vrijdag omstreeks 13.00 uur was brand ontstaan in een stoomcleaner, die stond in een schuur van een boerderij aan de Fjildwei. Een klein gedeelte van het in de schuur opgeslagen hooi ging verloren. De brandweer heeft het vuur geblust. De schade bleef beperkt. De stoomcleaner, alsmede de boerderij, was eigendom van een 47-jarige inwoner van Akmarijp.

Harkema: aanrijding met gewonde
Vrijdag omstreeks 14.30 uur vond op de kruising Warmoltstrjitte It Langfal Turfloane een aanrijding plaats tussen een fiets en een bestelauto. De fietser, een 89-jarige inwoner van Surhuisterveen, stak vanaf de Warmoltstrjitte de kruising over en verleende geen voorrang aan een bestelauto, die werd bestuurd door een 40-jarige inwoonster van Augustinusga. Deze bestuurster reed over de Turfloane. De fietser kwam ten val en liep een hoofdwond op. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Heerenveen: snelheid
Vrijdag tussen 15.30 en 16.45 uur werd met de lasergun op de Weinmakker een snelheid controle gehouden. In totaal kregen acht bestuurders een bekeuring voor het overschrijden van de maximumsnelheid. Ter plaatse gold een snelheid van 50 kilometer per uur.

Drachten: aanrijding met drank
Vrijdag omstreeks 18.15 uur vond op de Nijtap een aanrijding plaats tussen twee personenautos (alleen materiele schade) De veroorzaker reed door zonder zijn identiteit bekend te maken. De auto met bestuurder werd op de Waldwei aangetroffen en aan de kant gezet. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 495 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt ( rijden onder invloed, doorrijden na aanrijding) en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Beetsterzwaag: diefstal personenauto
Vrijdag tussen 14.30 en 17.30 uur werd vanaf It Merkelan een personenauto, merk Mercedes 190, kleur rood, voorzien van het kenteken XL-FG-08, gestolen. De auto is eigendom van een bedrijf uit Den Haag. De chauffeur, een 55-jarige inwoner van Groningen, heeft aangifte gedaan.

Scharsterbrug: aanrijding met lichtgewonde
Vrijdag omstreeks 17.20 uur vond op de Rijksweg A6 onder Scharsterbrug een aanrijding plaats waarbij vier personenautos waren betrokken. De brug in de Rijksweg was net omhoog geweest en verschillende autos stonden nog stil. De bestuurder van een personenauto, een 31-jarige inwoner van Groningen, had dit te laat in de gaten en reed tegen zijn voorligger aan, die vervolgens doorschoof, waardoor nog twee wagens werden geraakt. Een 25-jarige inwoonster van Drachten, raakte bij deze aanrijding lichtgewond en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Twee autos werden zodanig beschadigd, dat zij moesten worden weggesleept.

Idaerd: doorrijden na aanrijding
Vrijdag omstreeks 19.50 uur verleende de bestuurder van een personenauto, een Mercedes, op de kruising van de afrit van de Rijksweg A32 met N354 (Snitserdyk) geen voorrang aan een personenauto, die bestuurd werd door een 42-jarige inwoner van Hurdegaryp. Na de aanrijding (alleen materiele schade) reed de bestuurder van de Mercedes door zonder zijn identiteit bekend te maken. Later op de avond werd de Mercedes zonder bestuurder aangetroffen op het parkeerterrein aan de Hellinghaven te Grou. De auto werd in beslag genomen en is overgebracht naar het bureau. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Drogeham; onder invloed
Vrijdag omstreeks 22.00 uur werd op de Langdyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Ureterp, was met zijn auto betrokken bij een eenzijdig ongeval. Bovendien bleek dat hij gedronken had. De bestuurder blies aan het bureau 455 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Drachten: vechtpartij
Vrijdag omstreeks 23.10 uur kwam er een melding binnen dat op de Bank een vechtpartij zou plaatsvinden, waarbij verschillende jongeren betrokken zouden zijn. In de loop van de avond waren uit de wijk reeds verschillende meldingen van overlast door jongeren gekomen. De jeugd veroorzaakt in de wijk regelmatig overlast. Drie personen werden aangehouden ter zake openlijke geweldpleging. Eén van de aangehoudene, een 28-jarige inwoner van Drachten, bleek een buurtbewoner te zijn, die orde op zaken wilde stellen. Hij had hierbij enkele tikken uitgedeeld nadat hij door de jongeren was bedreigd. Deze verdachte werd als getuige gehoord. De twee andere verdachten, 20 en 21 jaar, beiden uit Drachten, bleken zich schuldig te hebben gemaakt aan bedreigingen en hadden een ruit vernield. Zij werden overgebracht naar het bureau en tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Terschelling: onder invloed
Vrijdag omstreeks 23.40 uur werd op de Halfweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 40-jarige inwoner van Soest, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 630 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Wolvega: brand in schuur
Vrijdag omstreeks 14.00 uur brak brand uit in een schuur van een boerderij aan de Meenthe. De 41-jarige bewoner van in de schuur aan het flexen geweest, waardoor vonken tegen de rieten dakbedekking waren gekomen, die daardoor vlam hadden gevat. De bewoner begon het vuur direct zelf te blussen. De brandweer werd gewaarschuwd en deze heeft de bluswerkzaamheden overgenomen, waarna het vuur spoedig onder controle was. Hoe groot de schade precies is, is niet bekend.

Koufurderrige: onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.35 uur werd op de Provincialeweg (Lemmer Sneek) een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Koufurderrige, reed slingerend over de weg. Hij bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 590 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Sneek: onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.55 uur werd op de Stadsrondweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 42-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 410 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Drachten: aanrijding met drank
Zaterdag omstreeks 03.05 uur vond op de afrit van de Rijksweg A7 een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto reed door nog onverklaarbare oorzaak tegen een lantaarnpaal. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Tevens bleek dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. De auto bleek ook niet verzekerd te zijn. Aan het bureau blies de bestuurder 505 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren. De auto werd totaal vernield.

Boornzwaag: onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.50 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 41-jarige inwoonster van het Italiaanse Novena, reed slingerend over de weg. Het bleek dat de vrouw gedronken had. Zij werd overgebracht naar het bureau. Toen aan het bureau de apparatuur in orde werd gebracht voor de blaastest, zag de vrouw kans in een onbewaakt ogenblik ongemerkt het bureau te verlaten. Toen dit werd opgemerkt, werd in de directe omgeving een onderzoek ingesteld en werd de vrouw op de Nije Fjildwei in de berm aangetroffen. Aan het bureau werd vervolgens de blaastest van de vrouw afgenomen. Zij blies 430 ug/l. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Langweer: bedreiging
Zaterdag omstreeks 01.05 uur werd op het Efterom een 43-jarige inwoner van Langweer aangehouden ter zake bedreiging. De verdachte had kort daarvoor een 42-jarige inwoonster van Appelscha, een 39-jarige inwoner van Langweer en een 45-jarige inwoner van Appelscha bedreigd met een luchtdrukgeweer. De slachtoffers liepen over het Efterom toen zij de verdachte tegenkwamen. De verdachte en de slachtoffers zijn bekenden van elkaar en de oorzaak van de bedreiging moet gezocht worden in de relationele sfeer. Het luchtdrukgeweer is in beslag genomen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Lemmer: baldadigheid
Zaterdag omstreeks 03.40 uur werd op de Fokelinus van der Walstraat een 20-jarige inwoner van Lemmer aangehouden. De verdachte was kort daarvoor in de straat over een geparkeerde auto gelopen, waardoor deze licht werd beschadigd. De eigenaar van de auto (leeftijd niet bekend) heeft aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de jongeman is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: dealen
Zaterdag omstreeks 03.00 uur werden bij de Mercuriusfontein drie mannen, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden en twee inwoners van Den Haag, 21 en 18 jaar, aangehouden. Zij hadden ruzie gekregen met een 48-jarige inwoner van Leeuwarden. De drie verdachten hadden deze man verschillende klappen en schoppen gegeven. Het slachtoffer wilde echter geen aangifte doen en wilde geen hulp van de politie. Wat de aanleiding van de mishandeling is geweest, werd dan ook niet duidelijk. Wel bleek dat de drie verdachten drugs (15 pillen XTC en 5 bolletjes cocaïne) in hun bezit hadden. De drugs werden in beslag genomen. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Drachten: openbare schennis
Zaterdag omstreeks 02.00 uur werd door voorbijgangers gemeld dat een man bloot in een auto zou zitten, die geparkeerd stond op de Kletten. Ter plaatse inderdaad de auto met de man aangetroffen. De man, een 44-jarige inwoner van Beetsterzwaag, werd aangehouden ter zake openbare schennis der eerbaarheid. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: vernieling
Zaterdag omstreeks 04.30 uur werden op de Schoterlandseweg drie inwoners van Heerenveen, 18, 29 en 19 jaar, aangehouden ter zake vernieling van een personenauto. De drie verdachten, die onder invloed verkeerden, hadden zonder enige aanleiding de spiegels, de ruitenwisser en de antenne, van de auto vernield. De auto was eigendom van een 24-jarige inwoner van Heerenveen, die aangifte heeft gedaan. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272