Politie Midden- en West Brabant

Wateroverlast in West-Brabant

Datum: 24/8/2002
Auteur: Willem van Hooijdonk

WEST-BRABANT: Vanmiddag hebben verschillende plaatsen in West- Brabant te kampen gehad met wateroverlast. Door de overvloedige regenval kwamen verschillende straten blank te staan en liepen diverse huizen en bedrijven onder water. De overlast concentreerde zich met name in het gebied Prinsenbeek - Etten-Leur en Zevenbergen. In de brandweerkazernes van Etten-Leur en Breda werden crisiscentra ingericht waar met name brandweer, gemeentelijke diensten en politie gezamenlijk de hulpverlening ter hand namen. Er werd nauw contact onderhouden met het Hoogheemraadschap, Rijkswaterstaat en de waterschappen. Er kwamen tenminste 430 meldingen van wateroverlast bij de alarmcentrale van de regio Breda binnen.

De Politie Midden & West Brabant riep de Staf Grootschalig Politie Optreden op en liet 20 agenten extra in dienst komen. In Etten-Leur stortte een dak van een zwembad in. Op de Molendijk te Standdaarbuiten raakte een geldtransportauto door het natte wegdek van de weg, de twee inzittenden raakten gewond en werden overgebracht naar een ziekenhuis in Roosendaal

Prinsenbeek
In Prinsenbeek was sprake van flinke wateroverlast. De politie heeft diverse doorgaande wegen afgesloten en doorlaatposten ingericht. De brandweer is op diverse plaatsen in actie gekomen om water uit woningen te pompen. Met zandzakken probeerden veel bewoners en de brandweer het stijgende water tegen te houden. Aan het eind van de middag werd de situatie rond Peperbos zorgelijk. Enkele bewoners konden niet voorkomen dat kelders onder water liepen. Brandweer is met dompelpompen doende om het water weg te pompen.

Breda

-In Breda werden de tunnels aan de Lunetstraat, Terheijdensweg en Marktkade afgesloten.

-De afritten van de rijksweg A-16 bij Prinsenbeek werden door de KLPD afgesloten om daarmee het doorgaand verkeer naar Prinsenbeek te ontmoedigen.

-op de Rijksweg A-16 werd tussen de afritten Princeville en Prinsenbeek één rijstrook richting Rotterdam tijdelijk afgesloten omdat er gaten in het wegdek kwamen. Het verkeer werd een andere route geadviseerd.

-Een kantoor aan de Lunetstraat kreeg te kampen met wateroverlast. Ook hier kwam de brandweer in actie

-Ook enkele woningen aan de Isenburgstraat kregen te maken met wateroverlast.
Burgemeester Rutten en wethouder Oomen lieten zich voortdurend op de hoogte houden van de siuatie in Prinsenbeek en Breda

Etten-Leur
Vanmorgen om 10.35 uur is een plat dak bij het zwembad de Banakker, aan de Frederik van Eedenstraat ingestort. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Het gaat om een dak van circa 10 x 5 meter dat zich boven de glijbaan bevindt. Door het gewicht van het water ten gevolge van de overvloedige regenval is het dak ingestort. Op het moment van instorten waren er ongeveer 130 burgers aanwezig in een ander gedeelte van het zwembad. Verder was er in de middag sprake van wateroverlast op de Rijksweg N-58 en op het industrieterrein Vosdonk. Op de Rijksweg N-58 kwamen omstreeks 14.00 uur drie rijstroken onder water te staan, waardoor Rijkswaterstaat dit gedeelte afsloot. In Etten-Leur is een aantal woningen, met name kelders en garages onder water gelopen. Een wasstraat aan de Lokkerdreef liep eveneens onder water. Door de brandweer zijn diverse koeien naar hoger gelegen gedeelten gedreven. De brandweer heeft op diverse plaatsen het water weggepompt.

Ook in Etten-Leur sloot de politie wegen af om daarmee te voorkomen dat automobilisten water in beweging brengen waardoor de overlast voor de bewoners vergroot wordt. Burgemeester van Agt was aanwezig op het crisiscentrum en heeft zich uitgebreid laten informeren over de hulpverlening.

Moerdijk
Ook in Zevenbergen kwamen politie en brandweer in actie. De provinciale weg van Made naar de A-17, langs Zevenbergen werd tijdelijk afgesloten. Eveneens werd de Hazeldonkse zandweg tijdelijk afgesloten. Ook moest de brandweer bij enkele bewoners assisteren i.v.m. ondergelopen kelders en dergelijke. In Standdaarbuiten raakte op de Molendijk door het natte wegdek een geldauto van de weg. De twee inzittenden werden met verwondingen naar het St. Franciscusziekenhuis gebracht.