PERSBERICHT

Tweede plaats voor Geva Racing-rijder Xavier Maassen

Zolder (B), 24 augustus 2002. Xavier Maassen (Meerssen) heeft op een spekglad circuit van Zolder in België de tweede plaats behaald in de Van Uitert Formule Ford. Zijn teamgenoot bij Geva Racing Tristan te Pas (Blaricum) kwam na een inhaalrace als vierde over de finish. Maassen, evenals Te Pas uitkomend voor het Van Uitert Junior Team, toonde zich tevreden. "Ik heb heel weinig ervaring in de regen, dit is pas mijn tweede seizoen in de Formule Ford", aldus de Limburgse rijder. "Bovendien heb ik vandaag weer belangrijke punten gescoord voor de strijd om de Benelux-titel."

Na zijn zege tijdens de Marlboro Masters, begon Xavier Maassen optimistisch aan de zevende race meetellend voor het Benelux-kampioenschap Van Uitert Formule Ford. In de op een kletsnatte baan verreden kwalificatietraining stelde Xavier de tweede startpositie veilig met zijn Mygale 2001. "Ik heb een goede tijdtraining achter de rug", vond hij. "Ik kom maar 0,1 seconde tekort op trainingssnelste Jaap van Lagen, het gat met onze achtervolgers is aanzienlijk." Tristan te Pas reed de achtste trainingstijd met zijn Mygale 2001 en was dus niet tevreden. "Ik spinde in de beginfase van de training op de kletsnatte baan. Het kostte de nodige tijd voordat ik mijn training kon voortzetten. Ik had daardoor minder gelegenheid om aan de gladde baan te wennen dan de snelste rijders in de training", verklaarde Tristan zijn trainingsresultaat. "De situatie op de baan is echt heel slecht. Het is zo glad dat ik zelfs een keer op het rechte stuk achterstevoren ben gegaan!"

De race werd ook op een spekgladde baan verreden. Op het moment dat de rode lichten doofden, kwam Xavier Maassen uitstekend uit de startblokken. Hij nam de leiding, maar hij moest deze positie weer afstaan aan Jaap van Lagen. "Ik maakte in de eerste ronde een foutje", gaf Maassen na de race toe. "In het vervolg van de race kon ik mijn eerste plaats niet terugpakken. Ik had onvoldoende grip in de regen, daarbij komt dat Jaap meer ervaring in de regen heeft dan ik. Dit is pas de eerste race dit jaar die onder natte omstandigheden wordt verreden." Xavier Maassen beëindigde zijn race op een mooie, onbedreigde tweede plaats met een enorme voorsprong op zijn achtervolgers. "Ik ben zeker tevreden met mijn tweede plek. De punten zijn weer binnen", vond Xavier. "Vandaag is weer eens gebleken dat de strijd om de Beneluxtitel tussen Van Lagen en mij gaat. Het lijkt alsof Jaap een grote voorsprong op mij heeft, maar dat is een vertekend beeld. De auto van Van Lagen is dit seizoen een keer afgekeurd, waardoor Jaap waarschijnlijk een zege wordt ontnomen. Zijn voorsprong is fors, maar als hij één foutje maakt kan het seizoen nog verrassend eindigen."

Tristan te Pas maakte geen optimale start. "Ik vertrok met een te laag motortoerental, daardoor kwam ik niet goed weg", verklaarde hij. Ondanks een 'voorzichtig' begin van de race, klom Tristan op naar een uiteindelijke vierde plaats. "In de eerste ronde heb ik geen risico's genomen. Ik zag weinig door de enorme waterspray die mijn voorliggers opwierpen", blikte Tristan terug op het begin van zijn race. "Ik had best veel last van onderstuur op het gladde asfalt, toch kon ik mijn tegenstanders passeren en mij naar voren werken. Gezien mijn startpositie en de slechte omstandigheden heb ik de schade beperkt gehouden met mijn vierde plaats. Ik heb mijn puntjes weer gepakt."

Volgende race: 8 september, Circuit Park Zandvoort
Uitslag Van Uitert Formule Ford, 24 augustus 2002, Zolder (B):
1. Jaap van Lagen   Mygale 2001     13 ronden in 25:37.557
2. Xavier Maassen   Mygale 2001     op 6,699
3. Ben Jamini       Mygale 2001     op 19,294
4. Tristan te Pas   Mygale 2001     op 27,292
Stand Benelux-kampioenschap na zeven races:

1. Jaap van Lagen 143; 2. Xavier Maassen 79; 3. Ben Jamini 61; 4. Tristan te Pas 58.

Voor de redactie: Meer informatie wordt u graag verstrekt door Gert Valkenburg, telefoon (06) 53 17 17 78