Gemeente Alkmaar


Uitreiking Penning van Verdienste in zilver aan broeder Mühlenweg

26 augustus

Op zaterdag 24 augustus 2002 om 10.00 uur reikt mevrouw M. van Rossen, burgemeester van Alkmaar de Penning van Verdienste uit aan broeder Eugen Mühlenweg. De onderscheiding wordt uitgereikt ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van broeder Mühlenweg bij de Broeders van Saint Louis aan de Emmastraat 97 te Alkmaar.

Op 31 juli 1927 is broeder Eugen Mühlenweg ingetreden bij de Broeders van Saint Louis te Oudenbosch. Na zijn opleiding werkte hij onder meer 25 jaar als surveillant op het internaat in Oudenbosch. Hij had hier de zorg voor de jongste groep internen buiten de schooltijden (toezicht bij het spelen van de kinderen en de organisatie van spel- en feestmiddagen en sportwedstrijden e.d.) In 1962 werd broeder Mühlenweg overgeplaatst naar Alkmaar, waar hij directeur werd van de "De Katholieke Stichting voor bijzonder Gezins- en jeugdwerk". Hij werkte hij in het clubhuis Sint Fidelis aan het Verdronkenoord (tegenwoordig De Eenhoorn). Broeder Mühlenweg zette samen met een Franciscaan, pater Bodewes, het clubhuiswerk op. Hij kon goed overweg met de vrijwillige leiding en de jeugd en noemt zelf deze periode de mooiste tijd van zijn leven.
In 1969 kreeg broeder Mühlenweg een functie bij het gecoördineerd bejaardenwerk in de toenmalige nieuwbouwwijk De Hoef. Tegen zijn 65-ste is hij korter gaan werken. Zo kreeg hij meer tijd voor vrijwilligerswerk onder ouderen, jeugdwerk en gesprekgroepen. De Katholieke Bond van Ouderen verzocht hem mee te werken aan kadervorming en de pastorale begeleiding van ouderen. Op 24 augustus 2002 viert de broeder zijn 75-jarig jubileum, waarvan hij 40 jaar actief is geweest als vrijwilliger in o.a. het club- en buurthuiswerk. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog steeds actief in De Eenhoorn, o.a. bij het organiseren van tentoonstellingen en gaat hij van tijd tot tijd nog op ziekenbezoek.
Op de oorkonde die hoort bij de Penning van Verdienste in zilver staat vermeld: "voor zijn inzet voor het club- en buurthuiswerk".