Ingezonden persbericht

Arnhem, 14 augustus 2002

Stoomdorsen in het Nederlands Openluchtmuseum
Locomobiel 'Tarzan' weer van stal en 'Ten Horn' terug van weggeweest

Tijdens het laatste weekend van zomermaand augustus wordt er in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem traditioneel gedorst. Op 24 en 25 augustus halen de museumboeren de oogst van het land. De spectaculaire stoomlocomobiel 'Tarzan' wordt naar de akker gereden om de dorskast aan te drijven. Vooral kinderen kunnen hun hart ophalen, want... aanraken mag! Naast de Tarzan zal ook een Nederlands oudste stoomlocomobielen, een 'Ten Horn' uit 1895, te zien zijn.

Op zaterdag 24 augustus wordt de beroemde stoomlocomobiel Tarzan naar de akkers gereden. Daar wordt hij door kundige oud-loonwerkers aangesloten op de dorskast en in werking gesteld. Het eerste graan van deze zomer wordt gedorst. Ook op zondag laat de Tarzan de dorskast op volle toeren draaien en zal het land worden geploegd. Dan komen ook de liefhebbers van oude tractoren helemaal aan hun trekken.

Niemand hoeft achter hekjes te staan. De oogstmedewerkers maken alle tijd voor een praatje en iedereen mag de machines van dichtbij bewonderen. En tussen de werkzaamheden door mogen kinderen op de oude tractoren zitten!

Terug van weggeweest
Op vrijdag 23 augustus komt Nederlands oudst bekende stoomlocomobiel terug naar het Openluchtmuseum. De 'Ten Horn', een 3000 kg zwaar gevaarte, werd in 1895 gebouwd door de gelijknamige machinefabriek uit Veendam en draagt fabrieksnummer 35. Het is één van de oudste in Nederland gebouwde stoomlocomobielen en waarschijnlijk een van de laatste die nog bestaat.

De machine raakte in 1995 beschadigd, toen de boerderij uit Beerta in het museumpark door brand verwoest werd. Het afgelopen jaar hebben de vrijwilligers van de Vereniging tot Behoud van Stoomwerktuigen (VBS) uit Nijkerk zo'n 600 uur gewerkt om de machine te restaureren.

Tijdens het stoomdorsweekend zal de Ten Horn te zien zijn bij de akkers waar gedorst wordt. Het 3000 kg zware gevaarte zal niet onder stoom gebracht worden, zoals z'n jongere collega uit de 30er jaren, maar zo kan het publiek een blik werpen in de vuurgangen van de machine.

Stoomdorsen in het Openluchtmuseum, op 24 en 25 augustus 2002, dagelijks van 11.00 tot 16.00 uur (het museum is open van 10.00 tot 17.00 uur). Entreeprijzen seizoen 2002: volwassenen EUR11,00, kinderen 4 t/m 12 jaar EUR7,30 en 65-plussers EUR10,50.

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89, Arnhem
Telefoon: 026 357 61 11
www.openluchtmuseum.nl

Noot voor de redactie,