Gemeente Nuenen


19-08-2002
Kunstenaars uit Nuenen en Roeselare exposeren samen. Tentoonstelling 'Schuwe Maandag' in 't Klooster in Nuenen van 24 augustus tot 9 september.

De tentoonstelling is een onderdeel van een culturele uitwisseling tussen de gemeenten Nuenen en Roeselare (België). Er wordt geëxposeerd door de Nuenense kunstenaars: Lisa Jazenko (gemengde techniek), Marijke Fast (keramiek/aardewerk), Gertje Roosen (olieverf), Dick van de Poel (diverse technieken: litho-foto's), Conny Lemke (gemengde technieken), Wim Bocken (glas in lood/oxidatie), Yolanda de Muijnck (pen en inkt op papier), Ger van de Ven(acryl op doek), Elvira Wersche (bladeren en houtskool), Karina de Rooij (olieverf), Bertine Verboom (gemengde technieken) en door de Roeselaarse kunstenaars: Marc Maddens (houtsculptuur), Francky Debusschere (keramiek), Lionel Portier (houtsculptuur), Jef Deruytter (zeefdruk), Geert Monteyne (houtsnede-schilderij), Sabine Victor (assemblage), Jo Vantournhout (olieverf op doek), Christophe Marichal (kalksteen) en Christine Degrendele (acryl op doek).

Schuwe maandag
Het schilderij Schuwe Maandag van Alfons Blomme is gebaseerd op de gebeurtenissen van 19 oktober 1914 in Roeselare. Die dag wordt Schuwe Maandag genoemd. Op die dag vond er een veldslag plaats in en rond de stad Roeselare (Eerste Wereldoorlog). Het Duitse leger veroverde uiteindelijk de stad, waarbij veel Duitse soldaten sneuvelden. Als wraak hiervoor zijn dertig inwoners gegijzeld en vermoord en is door de bezetter op grote schaal brand gesticht in de stad. Alfons Blomme heeft in 1927 de gruweldaden vereeuwigd in het schilderij Schuwe Maandag. In het schilderij staan twee taferelen: rechts de Roeselaarse haven tijdens de Duitse bezetting in de Eerste Wereldoorlog en links de gruweldaden van de bezetter. Dit schilderij, vol met emoties, was de inspiratiebron voor de hedendaagse werken die nu in het Alfons Blomme Museum getoond worden.

Culturele uitwisseling
De uitwisseling van kunst tussen Nuenen en Roeselare bestaat uit drie onderdelen:

1. De expositie van recent Nuenens werk in het Alfons Blomme Museum in Roeselare van 5 tot en met 21 mei 2002.

2. Een expositie van Roeselaarse en Nuenense kunstenaars met het thema "Schuwe Maandag" van Alfons Blomme samen met werk van deze kunstenaar in het Alfons Blomme Museum in Roeselare van 6 juli tot en met 13 augustus 2002.

3. De expositie "Schuwe Maandag" die in augustus in Roeselare wordt getoond, is van 24 augustus tot en met 15 september 2002 te zien in het Klooster in Nuenen.

Alfons Blomme
De directe link tussen Nuenen en Roeselare is de schilder Alfons Blomme. Deze kunstenaar heeft een groot deel van zijn leven in Roeselare gewoond en gewerkt. Zijn opleiding heeft hij gevolgd aan de Academie van teken-, bouw-, en beeldhouwkunst in Roeselare en de Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Alfons Blomme heeft, buiten Roeselare, op veel plaatsen geschilderd, onder andere in België (bijvoorbeeld Oostende en Brussel), maar ook in Zwitserland, Italië en Nuenen.