Gemeente Goes

Persbericht

"Grensmonitor brengt veiligheid zestien gemeenten in beeld "

In de week van 25 augustus start in zestien gemeenten een telefonische enquête over veiligheid. Acht Zeeuwse gemeenten en acht West-Oost-Vlaamse gemeenten nemen deel aan dit bevolkingsonderzoek, waaronder Goes. Binnen het gebied van Euroregio Scheldemond wordt een Grensmonitor Veiligheid ontwikkeld die in kaart brengt de invloed van de grens op de onveiligheid en de veiligheidsproblematiek van de Regio. Het is de bedoeling dat de monitor jaarlijks plaatsvindt.

Op initiatief van de Provincie Zeeland en de Gouverneurs van West- en Oost-Vlaanderen wordt de veiligheid doorgelicht aan beide zijden van de grens. Acht gemeenten gelegen aan de grens worden vergeleken met acht gemeenten die verder van de grens zijn gelegen. Op deze wijze wordt de invloed van de aanwezigheid van de grens op veiligheid onderzocht. De geselecteerde gemeenten zijn in zekere zin vergelijkbaar.

De bevolkingsenquête moet antwoord geven op de vraag hoe de inwoners van deze zestien gemeenten de veiligheid ervaren. Zij krijgen vragen voorgelegd over politie, brandweer en ambulance, criminaliteit en overlast in de woning, de leefomgeving, het verkeer en de recreatie, overlast en slachtofferervaringen. De mensen die gevraagd worden deel te nemen aan de enquête krijgen vooraf een brief toegestuurd door het onderzoeksbureau Beleid & Advies dat de bevolkingsenquête uitvoert.

Naast het vergaren van informatie via de bevolking moeten ook de zestien gemeenten en diensten als politie en brandweer informatie aanleveren.

De universiteit van Gent en het Nederlandse onderzoeksbureau CMG Public Sector BV Den Haag zijn belast met de ontwikkeling en de uitvoering van de grensmonitor. In november 2002 wordt het rapport aangeboden aan de betrokken autoriteiten.

De zestien gemeenten die bij de grensmonitor zijn betrokken, zijn aan Zeeuwse zijde Hulst, Sas van Gent, Terneuzen, Oostburg, Tholen, Veere, Kapelle en Goes. Aan Vlaamse zijde Knokke-Heist, Maldegem, Zelzate, Sint Niklaas, Blankenberge, Tielt, Denderleeuw en Aalst.

Dankzij de steun van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kan de Grensmonitor Veiligheid worden ontwikkeld.