NEBAS

Nederlands ID-voetbalelftal plaatst zich in Japan voor WK-finale

Bunnik- 22 augustus 2002

Het Nederlands voetbalelftal van sporters met een verstandelijke beperking hebben zich geplaatst voor de WK finale. Dit WK wordt van 8 tot en met 28 augustus in Japan gehouden.
16 landen uit verschillende werelddelen (Europa, Azië, Zuid-Amerika en Afrika) strijden daar om de wereldtitel.
Nederland, regerend Europees kampioen, won alle groepswedstrijden. In de kwartfinale werd daarna afgerekend met regerend wereldkampioen Polen. In een zinderende partij maakten de Polen in de 86ste minuut 2-2, waarna invaller Danny Schreurs met een weergaloze goal in de 92ste minuut de overwinning voor Oranje veilig stelde.

In de halve finale werd Duitsland met maar liefst 4-0 verslagen. Hierdoor is Oranje geplaatst voor de finale en meteen gebombardeerd tot favoriet voor de wereldtitel.
In de finale treedt Oranje zondag 25 augustus om 18.00 uur plaatselijke tijd aan tegen Engeland dat in de andere halve finale Rusland versloeg.

Het behalen van deze finale is mede te danken aan het sinds enkele jaren geleden ingezette beleid, om jonge talentvolle spelers met een verstandelijke beperking uit reguliere sportverenigingen in het team op te nemen. Een aantal jonge selectieleden spelen al geruime tijd in het Nederlands elftal en hebben een belangrijke rol gespeeld bij het behalen van het Europees kampioenschap in 2001.