Korps: Groningen, plaats: Diverse 25-08-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Zondag 25 augustus 2002

Dagelijkse berichten regio Groningen

Delfzijl: dader zware mishandeling meldt zich
De jongeman die vrijdagavond 16 augustus jl. op de Kustweg in Delfzijl een 40-jarige inwoner van Delfzijl heeft mishandeld, heeft zich vrijwillig gemeld bij de politie in Delfzijl. Het gaat om een 18-jarige Delfzijlster. Betrokkene had via de media vernomen dat het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel had opgelopen en op intensive care lag. De politie heeft maandag 19 augustus jl. een persbericht doen uitgaan waarin tevens een oproep voor getuigen was gedaan. De 18-jarige verdachte had dergelijk zwaar letsel niet verwacht en kreeg wroeging, waarna hij met zijn metgezel, die alleen maar getuige was van de mishandeling, zich donderdag meldde. De verdachte is in verzekering gesteld, maar na verhoor vrijdag weer op vrije voeten gesteld. Uit het onderzoek is gebleken dat de aanleiding van de mishandeling was geweest, dat het slachtoffer enkele opmerkingen plaatste over het verkeersgedrag van de verdachte en zijn vriend, die door rood licht fietsten. Tevens had het slachtoffer op de beide jongemannen gescholden en zich beledigend uitgelaten. Het slachtoffer is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. De politie maakt proces-verbaal op.

Veendam: alcomobilist maakt brokken
Een 53-jarige inwoner van de Gemeente Winsum (Gn.) is zaterdagavond aangehouden, nadat hij met zijn personenauto forse schade had gereden op de rotonde van de N368 bij Blijham. Hij was daar tegen een boom gebotst, maar was daarna doorgereden. Op de Rijksweg 33 ter hoogte van Veendam begaf de motor het en kwam hij met het voertuig stil te staan. Dit leverde een gevaarlijke situatie op. De politie constateerde dat de man onder invloed was. Hij herinnerde zich bovendien niets van het ongeval en de door hem gereden route. Aan het politiebureau bleek dat hij ongeveer 1 promille alcohol in zijn bloed had. Gezien zijn gedrag is zijn rijbewijs ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op. De zwaar beschadigde auto is door een bergingsbedrijf afgevoerd. Onderweg naar het ongeval kreeg een van de politieautos op de Veenhuizenweg onder het viaduct van de N33 een lichte aanrijding met een automobilist. Deze had de met toeters en bellen rijdende politieauto te laat opgemerkt. Het bleef bij materiele schade. De politieauto en de andere automobilist konden daarna gewoon hun weg vervolgen.

Winschoten: dronken fietser botst op auto
Een 60-jarige fietser uit Winschoten is zaterdagavond op de Beersterweg in zijn woonplaats achter op een geparkeerde personenauto gebotst, waardoor lichte schade ontstond. De fietser was dronken. Aan het politiebureau bleek hij 1.8 promille alcohol in zijn bloed te hebben. De politie maakt proces-verbaal op.

Winschoten: bromfietsster onder invloed gewond
Een 39-jarige inwoonster van Winschoten is zaterdagmorgen omstreeks 8.30 uur met haar bromfiets onderuit gegaan en gewond geraakt, nadat ze tegen een vrachtautocombinatie was gereden op de Burgemeester Schonfeldsingel in haar woonplaats. De vrouw reed daar met haar dochter achterop de bromfiets zonder dat de twee een helm droeg. Haar dochter kwam overigens met de schrik vrij. De vrouw bleek onder invloed van alcohol te zijn. In het ziekenhuis waar ze met hoofdletsel werd opgenomen is bloed afgenomen voor nader onderzoek naar het promillage. De vrachtautocombinatie, bestuurd door een 54-jarige inwoner van Veendam, reed zeer langzaam en toen de vrouw tegen het voertuig aanreed stond deze onmiddellijk stil. Hierdoor is mogelijk erger voorkomen.

Groningen: onderzoek bromfietsbrand Papengang afgerond Het onderzoek naar de brand in de Papengang (zie ook zaterdag 24 augustus) is inmiddels afgerond. Gebleken is dat twee verdachten een prominente rol hebben gespeeld en dat de andere vier er min of meer zijdelings bij waren betrokken. Niemand van de groep echter heeft zich bekommerd om de brand, ontstaan door de benzine uit de tank in brand te steken. Hierdoor ontstonden er hoge vlammen. Een van de jongens (19) was met weekendverlof tijdens zijn detentie. Hij was een van de twee genoemde verdachten. De politie maakt proces-verbaal op.

Musselkanaal:dronken vrouw maakt brokken
Een 43-jarige inwoonster van Enschede is zaterdagavond door de politie aangehouden in de woning van een vriendin, nadat ze in Musselkanaal op de Hanne Bruininghstraat met haar auto tegen een geparkeerde auto was gebotst en daarna was doorgereden. Ze bleek zwaar onder invloed van alcohol te zijn. Aan het politiebureau bleek dat ze ongeveer 2.5 promille in haar bloed had. Haar rijbewijs werd ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Alcomobilisten
In de provincie zijn zaterdagavond nog twee zware gevallen van alcomobilisme geconstateerd. Een 54-jarige inwoner van Gerkesklooster werd op de Rijksweg bij Visvliet aangehouden. Hij slingerde hevig en had duidelijk moeite met de bochten in de weg. Toen hij een politieauto in de gaten kreeg wilde hij aan een controle ontkomen, hetgeen echter niet lukte. Hij werd vrij snel vastgezet op een parkeerplaats langs de weg. Hij was duidelijk onder invloed. Hij saboteerde een blaastest aan het politiebureau, waarna van hem werd gevorderd om een bloedproef te laten afnemen Dit weigerde hij. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op. In Onstwedde werd op de Dorpsstraat een 22-jarige automobilist uit Bellingwolde door omstanders uit de auto gehaald die ook veel te diep in het glaasje had gekeken. Hij botste tegen een personenauto en wilde ervan door gaan. Dat viel dus tegen. De omstanders leverden de man over aan de politie die vaststelde dat hij 1.8 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Hij zal zich op termijn moeten verantwoorden voor de rechter.

Groningen: man aangehouden voor bezit XTC-pillen Een 35-jarige Stadjer is zaterdagnacht in een horecagelegenheid aan de Vismarkt aangehouden voor het bezit van XTC-pillen. In het etablissement was een groot feest gaande. Vermoedelijk wilde de Stadjer de pillen verhandelen aan de feestgangers, hetgeen meteen in de kiem werd gesmoord door het toezichthoudend personeel. De man werd vastgehouden voor de politie. Hij bleek 7 en een halve pil op zak te hebben had inmiddels vier pillen aan een andere bezoeker overhandigd. De politie nam de pillen in beslag en nam de Stadjer mee naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De andere bezoeker is uit de zaak gezet. De vier pillen die hij had gekregen zijn eveneens in beslag genomen.

Groningen: inbreker aangehouden
Een 36-jarige inbreker is zaterdagavond in een portiek aan de Rijnstraat in Groningen aangehouden. De man had kort daarvoor ingebroken in een woning aan het Hoornsediep in de stad, hetgeen door een voorbijganger werd gezien. De gewaarschuwde politie traceerde de man op zijn fiets op de Spaarnestraat. Toen hij begreep dat het om agenten ging, het betrof een onopvallende burgerpatrouille, versnelde hij, maar kwam op de Lingestraat te vallen. Daarna verdween hij in eerste instantie uit het zicht. Een opgetrommelde politiehond pakte het spoor op en vond de man die zich in een portiek aan de Rijnstraat had verstopt. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Groningen: overval winkel
Een winkel aan het Overwinningsplein in Groningen is zaterdagmiddag overvallen door een onbekende man. Daarbij is een kleine som geld buit gemaakt. De overvaller bedreigde de verkoopster met een mes toen ze een pakje kauwgum moest afrekenen. Ze stond bij de kassa toen hij achter haar kwam staan en sommeerde de inhoud van de kassa over te geven. Toen hij zelf het geld uit de kassa wilde halen slaagde de verkoopster erin om de winkel uit te vluchten. De man verliet even later ook de winkel en verdween op zijn fiets in de richting van de Paterswoldseweg. Hij sloeg daarna linksaf de Jennerstraat in. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: veelpleger vastgezet
Een 35-jarige Stadjer, die zaterdagmiddag een aantal videobanden stal uit een winkel aan de Vismarkt in Groningen, is aangehouden en voorlopig vastgezet. De man heeft de laatste tijd veel winkeldiefstallen gepleegd. Hij is voorlopig van de straat.

Inlichtingen, Afdeling Communciatie, 0900-8844 (lokaal tarief)