Korps: Friesland, plaats: Fryslân 25-08-2002
Politieberichten van 24/8 (13.00 uur) t/m 25/8 (13.00 uur)

Fryslân: noodweer/wateroverlast
De afgelopen nacht heeft de meldkamer van de politie Fryslân tussen 23.00 en 02.00 uur ongeveer 50 meldingen binnen gekregen van wateroverlast. De telefoontjes kwamen met namen binnen uit het zuiden van de provincie (Lemmer/Oosterwolde/Wolvega) Het betrof in het centrum van Lemmer met name ondergelopen winkels, woningen en horecagelegenheden. De brandweer is hier de gehele nacht mee bezig geweest. In Oosterwolde werd de Venekoterweg tijdelijk voor het verkeer afgesloten, daar de weg het overtollige water niet kon verwerken, waardoor verschillende automobilisten in de problemen kwamen. Ook de Grietysmanslaan, Breikong, Assessorlaan en de Kringgreppelstraat kwamen blank te staan. In Wolvega kwamen de Van Helomalaan, Stadhouderslaan, Hoofdstraat West, Haulerweg en gedeeltes van het industrieterrein blank te staan. Bij verschillende woningen stroomde het water naar binnen. Ook hier verleende de brandweer hand- en spandiensten. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Leeuwarden: onder invloed
Zaterdag omstreeks 11.55 uur werd op de Prof. Mr. PS Gerbrandyweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 56-jarige inwoner van Franeker, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 925 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 11 uren. Tevens bleek dat het rijbewijs van de verdachte reeds was ingevorderd. Ook hiervoor kreeg de bestuurder een bekeuring. De auto werd in beslag genomen.

Terwispel: snelheid
Zaterdag omstreeks 11.50 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 44-jarige inwoner van Harich, reed met een snelheid van 181 kilometer per uur, terwijl aldaar 120 was toegestaan. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Vrouwenparochie: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 06.45 uur vond op de Hammerweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto had een bocht in de weg gemist en was rechtdoor gereden, waardoor hij in een sloot naast de weg tot stilstand was gekomen. De bestuurder, een 64-jarige inwoner van Beetgumermolen, raakte gewond en werd door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd. Het slachtoffer werd overgebracht naar het MCL-Zuid. De auto werd totaal vernield.

Burgum: ethersnuiver
Zaterdag omstreeks 13.30 uur kwam er een melding binnen dat een man in een bus van Noordned een enorme stank verspreidde. De man, een 67-jarige inwoner van Nieuw Amsterdam, doch verblijvende in Leeuwarden, zou ether snuiven, hetgeen een enorme stank in de bus verspreidde. Op de Dokter B. Hornstrasingel werd de bus van Noordned aangetroffen. De man zat op de achterbank met een zakdoek met ether voor zijn gezicht, terwijl de overige passagiers voor in de bus hadden plaatsgenomen. De stank was enorm. De man werd uit de bus verwijderd, waarna de buschauffeur de reis voortzette. Hij flesje ether werd in beslag genomen. De man was enkele dagen daarvoor ook reeds uit de trein verwijderd.

Oudehaske: lasershield
Zaterdag omstreeks 12.00 uur werd op de Rijksweg A7 de bestuurder van een personenauto gecontroleerd op snelheid. Toen de lasergun op het voertuig werd gericht, gaf deze een foutmelding aan. De bestuurder, een 51-jarige inwoner van Beesd, bleek een lasershield in zijn auto te hebben ingebouwd, waardoor de snelheidsmeting werd verstoord. De snelheid kon niet worden vastgesteld. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Grou: belediging
Zaterdag omstreeks 16.30 uur werd op De Raadhuisstraat een bestuurder bekeurd ter zake foutief parkeren. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Otterlo was het hier niet mee eens en beledigde de politieagent. Ook wenste hij zijn naam niet op te geven. De bestuurder werd hierop aangehouden en overgebracht naar het bureau. Nadat tegen de verdachte proces-verbaal was opgemaakt, werd hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: snelheid
Zaterdag omstreeks 16.30 uur werd op de Anne Vondelingweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, reed met een snelheid van 149 kilometer per uur, terwijl 80 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Buren: reanimatie
Zaterdag omstreeks 16.25 uur werd op de camping Klein Vaarwater aan de Klein Vaarwaterweg een man onwel (vermoedelijk hartaanval) De dienstdoende huisarts en het ambulancepersoneel hebben het slachtoffer direct gereanimeerd. Tevens werd de traumahelikopter ingezet, die landde op het grasveld achter de camping. Ondanks de inzet van deze mensen kon het leven van de man, een 62-jarige inwoner van Groningen, niet worden gered.

Leeuwarden: onder invloed
Zaterdag omstreeks 20.20 uur werd op de Westerplantage een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 20-jarige inwoonster van Sneek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 380 ug/l. Tegen de bestuurster werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Gytsjerk: inbraak woning
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een woning aan de Simke Kloostermanstraat. Via vernieling van een raam kwam men binnen. Uit de woning werden een computer met randapparatuur, een breedbeeld tv, een fototoestel, een spelcomputer en een muziekinstallatie weggenomen. De 33-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Berlikum: vernieling ruit
Zaterdag omstreeks 20. 45 uur werd op de Nijebuorren een 14-jarige jongen uit Berlikum aangehouden. De jongen had kort daarvoor met een straatklinker een ruit van 1.50 x 2.00 meter van het voormalige AVO-gebouw aan de Hofsleane vernield. De jongeman werd meegenomen naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Jubbega: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 22.15 uur vond op de P.W. Janssenweg een eenzijdig ongeval had plaats gevonden. De bestuurder van een bromscooter had door onverklaarbare oorzaak de macht over het stuur verloren en was vervolgens ten val gekomen. De bestuurder, een 16-jarige inwoner van Jubbega, werd gewond (hersenschudding en een rib- en sleutelbeenfractuur) overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Earnewald: onder invloed
Zondag omstreeks 00.50 uur werd op de Wiidswei een bestuurder van een bestelauto gecontroleerd. De bestuurder, een 41-jarige inwoner van Abcoude, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 235 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Gorredijk: onder invloed
Zondag omstreeks 00.40 uur werd op t Kiemke een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 45-jarige inwoner van Gorredijk, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 245 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Workum: onder invloed
Zondag omstreeks 01.30 uur werd op het Noard een bestuurder van een personenauto gecontroleerd, De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Oudemirdum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 245 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Dokkum: onder invloed
Zondag omstreeks 01.50 uur reed een 54-jarige inwoner van Dokkum op de Woudweg met zijn fiets tegen een geparkeerde auto, die daardoor licht werd beschadigd. De fietser bleek gedronken te hebben. De man werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de man 665 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd. De eigenaar van de auto, een 24-jarige inwoner van Dokkum, werd op de hoogte gebracht van schade aan zijn auto.

Warns: onder invloed
Zondag omstreeks 02.00 uur werd op t Sou een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 18-jarige inwoner van Rijs, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 435 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Franeker: onder invloed
Zondag omstreeks 01.55 uur werd op de Burg. J. Dijkstraweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 65-jarige inwoner van Wetering, bracht zijn auto tot stilstand in de berm en wilde ter plaatse urineren. De man was zo dronken dat hij bijna niet op zijn benen kon blijven staan. Een blaastest kon de verdachte niet uitvoeren, daar hij te dronken was. De man werd overgebracht naar het bureau, alwaar een bloedproef van hem is genomen. De uitslag van deze bloedproef is nog niet bekend. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Heerenveen: vechtpartij
Zondag omstreeks 01.50 uur kwam er een melding binnen dat er zou worden gevochten op de brug aan het Breedpad. Ter plaatse werden twee groepen aangetroffen, die het duidelijk niet met elkaar eens waren. De vechtpartij was reeds voorbij. Over en weer werden beschuldigingen geuit, doch wie waarvoor verantwoordelijk was, werd niet duidelijk. Ook de aanleiding tot de vechtpartij bleef duister. De twee groepen zoveel mogelijk gescheiden gehouden. Soms liepen de gemoederen nog even op. Twee verdachten werden aangehouden. Een 18-jarige inwoner van Heerenveen, voor het niet voldoen aan een bevel of vordering en een 20-jarige inwoner van Zwolle voor belediging. De beide verdachten werden overgebracht naar het bureau. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Tjerkwerd: onder invloed
Zondag omstreeks 03.10 uur werd op de Hemdijk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Amsterdam, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 515 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Wergea: onder invloed
Zondag omstreeks 03.55 uur werd op de Paulus Jans Kleijstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Wergea, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder585 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: lastige jongeman
Zondag omstreeks 03.10 uur gedroegen twee jeugdige inwoners van Heerenveen zich lastig in een horecagelegenheid aan de Kerkstraat. De twee vielen meisjes lastig, waarop zij door de uitsmijter uit de zaak werden verwijderd. Buiten de horecagelegenheid werd één van de jongens, een 16-jarige inwoner van Heerenveen, wederom vervelend. Hij bedreigde de uitsmijter, 31-jarige inwoner van Heerenveen, met de dood en gooide een glas in zijn richting. De jongeman werd daarop door de inmiddels gewaarschuwde politie aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Wolvega: mishandeling
Zondag omstreeks 04.25 uur vond in een horecagelegenheid aan de Hoofdstraat Oost een mishandeling plaats. De eigenaar, een 32-jarige inwoner van Wolvega, wilde een vechtpartij in zijn zaak sussen. Hierbij werd hij met een barkkruk geslagen door een man, die daarop de zaak was uitgewerkt. Wat er zich precies heeft afgespeeld en wat de aanleiding tot de vechtpartij is geweest, is nog niet duidelijk. De eigenaar, liep een gezwollen en bloedend jukbeen op. Hij heeft zich onder doktersbehandeling gesteld en aangifte gedaan. Op aanwijzingen van getuigen kon even later in de Hoofdstraat een 23-jarige inwoner van Wolvega worden aangehouden. De verdachte, die deel uitmaakte van een groepje, verzette zich bij zijn aanhouding. Ook het groepje wilde zich ermee bemoeien, doch dit kon in de kiem worden gesmoord. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbal opgemaakt.

Heerenveen: vernieligen
Zondag omstreeks 03.50 uur werden op de Trambaan vijf jongeren uit Aldeboarn, in de leeftijd van 16 tot 18 jaar, aangehouden. De jongeren hadden bij het station verschillende fietsen omgegooid, waardoor deze werden beschadigd. Op het perron werd een vuilnisbak in de brand gestoken. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Uit het onderzoek kwam naar voren dat een 16 en 17 jarige jongen als verdachte konden worden aangemerkt. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor zijn de jongens weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: vernieling
Zondag omstreeks 04.50 uur werd op de Lindegracht een kabel waaraan een metalen plaat was bevestigd, die in de straat was vastgemaakt, losgetrokken, door een 23-jarige inwoner van Heerenveen. De draad werd vervolgens over de rijbaan getrokken en op het moment dat een auto passeerde, liet de verdachte de draad weer los. De auto, eigendom van een 28-jarige inwoner van Heerenveen, werd hierdoor beschadigd. De eigenaar deed aangifte. De verdachte ging er vandoor, doch kon even later op aanwijzingen van getuigen, in het centrum van Heerenveen, worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Koudum: aanhouding
Zondag omstreeks 03.50 uur werd op de Tjalke van der Walstraat een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van Woerden, en de beide inzittenden, een 30-jarige inwoner van Driebruggen en een 28-jarige inwoner van Woerden, bleken in het bezit te zijn van inbrekerswerktuigen (breekijzer/ schroevendraaiers) De verdachten werden aangehouden en zijn overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek.

Dokkum: vechtpartij
Zondag omstreeks 04.15 uur kwam er een melding binnen dat bij een shoarmazaak aan het Noorderbolwerk een vechtpartij zou zijn. Ter plaatse een behoorlijke menigte aangetroffen. Het bleek dat de inboedel van de shoarmazaak het moest ontgelden. Op aanwijzingen van de eigenaar, een 26-jarige inwoner van Dokkum, konden met assistentie van collegas vijf verdachten, worden aangehouden. Wat de aanleiding tot de vechtpartij is geweest, werd niet duidelijk. De vijf verdachten, leeftijd tussen de 18 en 26 jaar, waren afkomstig uit Paesens, Anjum (2) en Nes(Dongeradeel) (2). Toen de verdachten uit de menigte moesten worden gehaald, ging dit niet zonder slag of stoot en moest gebruik worden gemaakt van de wapenstok. Ook de politiehond moest worden ingezet. Nadat de verdachten waren aangehouden, keerde de rust weer. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten.

Harkema: mishandeling
Zondag omstreeks03.45 uur werd bij een horecagelegenheid aan de Bouwe Harkemastrjitte om een ambulance gevraagd in verband met een patiënt, die leed aan suikerziekte. Toen de politie ter plaatse kwam, was de ambulance nog niet gearriveerd. Toen de politieagenten bij de patiënt wilden kijken, keerde het publiek keerde zich tegen de politie. Door het publiek werd getracht het werk van de agenten te verhinderen. Een politieagent kreeg daarbij verschillende klappen en schoppen en moest door zijn collegas ontzet worden. Een 31-jarige inwoner van Burgum, werd hiervoor aangehouden. Toen deze verdachte werd aangehouden, ging zijn vriendin zich ermee bemoeien en trachtte de aanhouding te voorkomen. Deze vrouw, een 26-jarige inwoonster van Burgum, werd vervolgens ook aangehouden, Met de grootste moeite lukte het de verdachten over te brengen naar het bureau. De verdachten werden ingesloten. De politie sluit niet uit dat in de loop van het onderzoek nog meer verdachten zullen worden aangehouden.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272