Skatebond Nederland


Persbericht

Wereldkampioenschap skeeleren
21 t/m 26 aug. 2002 Oostende/Zandvoorde (België)
Junioren en senioren


---
Chad Hedrick behaalt vijftigste wereldtitel

Nederlandse rijders in 20 km afvalrace vallen uit door pech

Oostende/Zandvoorde, 25 aug. 2002 De Amerikaan Chad Hedrick viert zondagavond een feestje. Hij heeft zijn doel dit jaar bereikt: vijftig wereldtitels. Zijn vijftigste overwinning behaalde hij lachend, op één been over de finish en met de armen omhoog. Voor de calculerende Amerikaan was de 20 kilometer afvalrace geen al te zware zegetocht. Aan het begin van de rit waren al veel toppers afgevallen of aangeslagen door een grote valpartij. Ook de Nederlanders raakten hierbij gewond en moesten het parcours verlaten.

De 20 km afvalwedstrijd eindigde voor de Nederlanders in een grote teleurstelling. Arjan Smit, de zilveren medaillewinnaar van vrijdag, kon niet starten vanwege diarree. Zijn vervanger Ingmar Berga en Willem Hut kwamen al in de eerste kilometer met zes andere deelnemers ten val in het 44-koppig peloton en vielen niet veel later uit, zodat Nederland met lege handen stond.

Willem Hut: ,,Ik zat precies achter die valpartij. Ik hupte op het gras en weer op de baan en dacht dat ik veilig gepasseerd was, toen kreeg ik alsnog een duw en viel ik. Hut liep diverse schaafwonden en blauwe plekken op. Niettemin stond hij op en reed hij verder. Na een communicatiefout verscheen hij een dag eerder niet goed voorbereid aan de start en reed hij een slechte race. Hij moest wat goed maken voor zichzelf: ,,Ik reed door, ik wilde door. Maar dat was toch geen succes. Na een aantal ronden bleek dat Hut het peloton niet meer kon achterhalen.

,,Er zitten er nog te veel tussen die niet in een peloton kunnen rijden , mopperde de Duitse ploegbegeleidster Marion Diesling na de valpartij, doelend op onvervaren skeelerlanden die nog nauwelijks of geen WK-ervaring hebben en daarmee onbedoeld de toppers hinderden.

De Amerikaan Chad Hedrick won de race op een overtuigende manier en behaalde daarmee een ongeëvenaarde mijlpaal: het is zijn vijftigste wereldtitel. Het zilver was voor de Nieuw-Zeelander Dobbin. Hedrick: ,, Ik heb mijn doel voor dit jaar bereikt. Het was een goede race. Lange tijd werd er niet al te snel gereden. Ik wachtte mijn kans af en kon toen vrij eenvoudig vol voor de overwinning gaan.

In de overgebleven kopgroep van vijf, waarin Hedrick als sterkste uitblonk, zat ook nog Jorge Botero, die ook zeer gebrand was op een medaille. In eerdere races was hij knecht geweest voor Diego Rosero, nu zouden de rollen omgedraaid zijn. Toen het er in de laatste sprint op aan kwam deed Rosero dan ook precies wat er van hem werd verwacht. Hij liet Botero gaan voor brons. De Fransman Franck Cardin kwam er niet meer aan te pas en werd vierde voor Rosero.

Landen als Zuid-Korea, Duitsland en België waren al eerder afgevallen. De Fransman Pascal Briand, was de laatste die moest afvallen voor de eindsprint.

Bondscoach Johnny Colpaert had vooraf al voorspeld dat het voor de Nederlanders een zware race zou worden. Hij adviseerde zijn rijders direct te proberen naar voren te komen, vanwege het gedrang van de minder goede rijders in de middenmoot van het peloton. Maar daar kregen Hut en Berga niet eens de tijd voor.

Uitslagen 20 km afvalrace mannen:


1. Chad Hedrick (VS) 31:19,86; 2. Shane Dobbin (Nieuw-Zeeland) 31:20,29; 3. Jorge Botero (Colombia) 31:20,31; 4. Franck Cardin (Frankrijk) 31:21,41; 5. Diego Rosero (Colombia) 31:35,19; 6. Pascal Briand (Frankrijk); 7. Francesco Zangarini (Italië); 8. Harry Vogel (VS); 9. Michael Byrne (Australië); 10. Jose Guzman (Chili); 38. Willem Hut (Nederland) val; 43. Ingmar Berga (Nederland) val.

Uitslagen 15 km afvalrace vrouwen:


1. Jessica Smith (VS) 25:22,38; 2. Sheila Herrero (Spanje); 3. Brigitte Mendez (Colombia); 4. Andrea Gonzalez (Argentinië); 5. Theresa Cliff (VS); 6. Silivia Nino (Colombia); 7. Yi-Chin Pan (Taiwan); 8. Marcella Caceres (Chili); 9. Laura Lombardo (Italië); 10. Alessandra Susmeli (Italië).

Uitslagen 5 km ploegenwedstrijd heren junioren:


1. Italië 07:14,76; 2. Colombia 07:15,04; 3. Duitsland 07:15,24; 9. Nederland.

Uitslagen 5 km ploegenwedstrijd dames junioren:


1. Colombia 07:40,53; 2. VS 07:40,62; 3. Taiwan 07:42,42.

Medaillespiegel:

land goud zilver brons
Colombia 9 4 7
VS 7 7 2
Italië 5 5 6
Korea 3 2 1
Australië 2 1 1
Spanje 1 2 1
Frankrijk 1 0 2
Argentinië 0 2 2
Nieuw-Zeeland 0 2 1
Chili 0 1 2
Taiwan 0 1 1
Nederland 0 1 0
Duitsland 0 0 2


---
Voor uitgebreide informatie over het WK skeeleren 2002 in Oostende/Zandvoorde, surf naar www.skatebond.nl

Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl.

Neem bij vragen contact op met:

Dorien van Dijk, pr-medewerker SBN, tel: 06-21838642, e-mail: dorien@fscom.nl

Henk van Os, Bondsdirecteur SBN, tel.: 06-22508593, e-mail: h.vanos@skatebond.nl


---


http://www.skatebond.nl