Gemeente Zoetermeer

Rondleiding Natuurtuin, zondag 25 augustus a.s.

Op zondagmiddag 25 augustus aanstaande, om 13.00 uur, is er weer een rondwandeling in de natuurtuin onder leiding van een gids. De wandeling begint bij 't Westpunt in het Westerpark en duurt ongeveer een uur.

Afscheid zomer
Deze excursie zal in het teken staan van het naderende afscheid van de zomer. Vele planten vormen of hebben reeds zaad gevormd voor een volgende groeiperiode. Bomen en struiken dragen vruchten en bessen. Sommige vruchten zijn felgekleurd, bijvoorbeeld de lijsterbes. Zodra ze rijp zijn, worden ze vaak in een zeer korte tijd door vogels opgegeten. Deze bessen zult u al bijna niet meer kunnen vinden. Andere vruchten zijn nog groen, bijvoorbeeld de vlier. Rozenbottels beginnen ook al te kleuren. Langs slootranden zullen de kattestaart, harig wilgeroosje en koninginnekruid nog zien bloeien. Het zijn belangrijke voedselplanten voor vlinders en andere insecten.

Boven het water en aan de randen van de oevers zult u waterjuffers kunnen zien, bijvoorbeeld lantaarntjes. Ook libellen zijn in deze periode volop te zien. In grasland en randen zullen volop wilde peen, pastinaak, rode klaver en gewone bereklauw te vinden. Een graslandvlinder zoals een icarusblauwtje kunt u heel misschien, en bij goed weer, zien.

In de Natuurtuin worden diverse terreintjes op verschillende tijdstippen gemaaid. Het maaisel wordt afgevoerd om de grond te verschralen. Door verschraling krijgen juist de wat zeldzamere planten een kans om te ontkiemen en op te groeien. Na het maaien komen diverse planten opnieuw weer in bloei. Ze zijn wel vaker wat kleiner omdat ze een kortere steel hebben. Behalve dat bloeiende planten een prachtig beeld geeft, kunnen insecten zoals vlinders en hommels daardoor later in het seizoen nog voedsel vinden.

't Westpunt
U bent van harte welkom om mee te lopen. Honden mogen helaas niet mee. Ook bij slecht weer gaat de rondleiding door, kaplaarzen en waterdicht kleding worden dan aanbevolen. Voor groepen en andere belangstellenden is er een mogelijkheid op andere dagen een rondleiding aan te vragen. Voor informa-tie kan men terecht bij de volgende telefoonnummers, (079)341 6896 of 321 1593.

Laatste wijziging: 16-08-2002