Gemeente Zoetermeer

Vlinderexcursie Meerzicht, zondag 25 augustus a.s.

In het kader van het project 'Natuur in beeld' wordt op zondag 25 augustus aanstaande een vlinderexcursie gehouden in Meerzicht onder leiding van Peter van Wely. De excursie start om 13.30 uur op het parkeerterrein van het Winkelcentrum Meerzicht.

Diverse vlinders
De eerste generatie van bijvoorbeeld de dagpauwoog, kleine vos en atalanta hebben een paar maanden geleden eitjes gelegd en de nakomelingen daarvan kunnen nu massaal gezien worden. Vlinders zoals witjes en boomblauwtjes zijn heel veel waargenomen. Het zijn typische tuinvlinders die in natuurvriendelijk ingerichte tuinen en groen gezien worden.

In de stad kan in de bloemrijke bermen het icarusblauwtje waargenomen worden. Ze vliegen vooral op rode klaver en lucerne. Zelfs bruine zandoogjes zijn in de stad waargenomen. Sommige vlinders halen hun voedsel uit rottend fruit, zoals de atalanta en de gehakkelde aurelia. U zou dus wat rottend fruit op een schaaltje in de tuin neer kunnen zetten en kijken welke vlinders er op af komen.

'Natuur in beeld'
Bij dit project worden bewoners in Zoetermeer gevraagd om vlinders die ze gezien hebben door te geven. Inmiddels zijn er ruim 2.000 waarnemingen binnen gekomen. Inmiddels is een boekje uit met vier vlinderroutes die door vier recreatiegebieden lopen. Ze zijn te koop voor 5 en verkrijgbaar bij de receptie van het bowlingcentrum in het Westerpark, bij de receptie van SnowWorld, bij het restaurant Aa-zicht in het Noord-Aa en de Stadsboerderij 'De Balijhoeve', verder ook bij 't Westpunt in het Westerpark.

Vlinderkaart
Voor dit project is speciaal een vlinderzoekkaart gemaakt. De zoekkaarten zijn verkrijgbaar o.a. bij Publiekszaken in het stadhuis, stadsboerderijen, wijkposten en 't Westpunt. Meer informatie vindt u daarover op de website www.zoetermeer.nl. (klik op Natuur en groen en daarna op Natuur in beeld). U kunt ook een infopakketje aanvragen op telefoonnummers 346 9818 en 346 9662. Ook wanneer geĂŻnteresseerd bent in een natuurvriendelijke tuin, kunt u de folder 'Natuurvriendelijk tuinieren' ophalen of aanvragen.

Laatste wijziging: 16-08-2002