Amnesty International


Persbericht Amsterdam, 21 augustus 2002

Nederland
Amnesty International voor het eerst aanwezig op Lowlands

Tijdens de eerste keer dat Amnesty International op het Lowlandsfestival aanwezig is, wil de organisatie tenminste10.000 handtekeningen ophalen voor de gemartelde Braziliaanse gevangene Wander Carvalheiro.
Daarnaast voert Circus Elleboog onder leiding van Hugo Metsers jr en EvelineTorres, op zondag 25 augustus het Braziliaans jongerenspektakel To na Rua op.

Wander Carvalheiro
Wander Cosme Carvalheiro is een 29-jarige maaltijdbezorger, getrouwd en vader van 4 kinderen, uit Sao Paulo, Brazilië. Op 1 februari 2001 wordt hij gearresteerd op verdenking van een beroving, waarbij een politieofficier werd neergeschoten. Na zijn arrestatie is hij tot een bekentenis gedwongen na hevig gemarteld te zijn. Een arts die hem onderzocht deed niets. Uiteindelijk diende Wander Carvalheiro met hulp van zijn advocaat een klacht in tegen de politie en de arts. Ruim een jaar later zit Wander nog steeds in voorarrest en zijn de betrokken politieagenten en de arts nog niet voor een rechter verschenen.

Handtekeningen
Tijdens Lowlands wil Amnsty International tenminste 10.000 handtekeningen ophalen om de daders van het martelen van Wander Carvalheiro berecht te krijgen. Deze handtekeningen zullen aangeboden worden aan de openbare aanklager van Sao Paulo. Daarnaast wordt aan de bezoekers van Lowlands gevraagd een groet aan Wander Carvalheiro te sturen.

To na Rua
Op zondag 25 augustus zal onder leiding van Hugo Metsers jr en Eveline Torres To na Rua (Als deze straat van mij was) worden opgevoerd door Circus Elleboog. Samba en voetballen zijn de 2 meest in het oog lopende elementen in deze bruisende Braziliaanse show. Er wordt gejongleerd, op stelten en ballen gelopen en met diabolos gegoocheld door acrobaten tussen 16 en 22 jaar.

Martelen in Brazilië
In Brazilië zijn schendingen van de mensenrechten aan de orde van de dag. Marteling en mishandeling van gevangenen door politieagenten en gevangenisbewaarders komt systematisch en wijdverbreid voor. Met de Amnesty International actie op Lowlands wil de organisatie niet alleen bereiken dat de politieagenten die Wander Carvalheiro gemarteld hebben berecht worden, maar ook dat de regeringen van Brazilië en van de deelstaat Sao Paulo een einde maken aan politiegeweld en de daders van mishandeling en marteling gaan berechten.