Gemeente Leiden

Bijenexcursie Heempark Leiden

Op zondag 25 augustus houdt de afdeling Natuur- en milieueducatie, in samenwerking met het IVN en de imkervereniging van Leiden, haar maandelijkse excursie in het Heempark van Leiden aan de Oegstgeesterweg. Het thema is dit keer "Bijen en hun drachtplanten". De excursie begint om 14.00 uur en toegang en deelname is gratis.

Toelichting

Al eeuwenlang worden honingbijen door de mens als huisdier gehouden. De voornaamste reden is dat deze insecten honing verzamelen en lange tijd was dit de enige zoetstof die men kon bemachtigen. Vandaar dat het al snel een koninklijke allure kreeg en voor de gewone mens onbetaalbaar was. Maar hoe gaat dat bemachtigen van honing nu precies in z'n werk?

Eerst wordt door de bijen uit veel bloemen een zoetstof gehaald: de nectar. Vervolgens wordt van deze nectar honing gemaakt. Daar hebben zowel de bijen als de imker, die de honing uit de raten moet halen, veel werk aan.

Bovendien is lang niet elke bloem toegankelijk voor de bij en er zijn ook bloemen die geen nectar afgeven. Kortom, er komt heel wat voor kijken voordat u een potje honing op tafel heeft staan.

Hoe de honing uit de raten gehaald wordt kunt u na afloop van de excursie aanschouwen. Dan zal een demonstratie honingslingeren worden gegeven. Bovendien zal er een stand aanwezig zijn waar allerlei producten te koop zijn die met bijen en honing te maken hebben zoals honingkoek, -zeep, -drop en -wijn. Ook kunt u zelf een waskaars rollen.

In het park wordt speciaal aandacht geschonken aan de drachtplanten. Velen daarvan staan nog in bloei en de bezoekers kunnen de bijen erbij aan het werk zien. Ook bij planten waar het werk al is verricht wordt stilgestaan om het resultaat te aan schouwen.

Tevens is er deze middag gelegenheid om een natuurpuzzeltocht te doen, die speciaal is gemaakt ter gelegenheid van het 250 jarig bestaan van de kikkermolen.