Stichting Economische Stimulering Knooppunt Arnhem-Nijmegen

Regionaal partnerschap in startersbegeleiding wordt beloond

GELIJKE KANSEN VOOR STARTENDE BEDRIJVEN

Elst 26 augustus 2002 De Stichting ESKAN heeft in samenwerking met de Kamer van Koophandel, de gemeenten Arnhem en Nijmegen, de stichting Osmose, de Katholieke Universiteit Nijmegen en Syntens een project opgezet voor de aanmoediging en hulp van startende bedrijven in doelgroepen die extra aandacht verdienen. Bij elkaar willen de initiatiefnemers de komende twee jaar 90 etnische starters, 45 vrouwelijke starters en 20 beginnende ondernemers in achterstandswijken in Arnhem en Nijmegen begeleiden, trainen en voorlichten.

Voordelen voor ondernemers

Het project richt zich op het ontwikkelen van nieuwe adviesmethoden waar ondernemers al meteen van kunnen profiteren. BRN Adviesbureau in Nijmegen verzorgt individuele coaching- en adviestrajecten voor jonge allochtone ondernemingen. De Eigen Zaak in Arnhem verzorgt een starterscursus en individuele adviestrajecten voor vrouwelijke ondernemers. In de wijken Klarendal in Arnhem en Wolfskuil te Nijmegen kunnen beginnende ondernemers voor bedrijfsadvies terecht bij een wijkconsulent. Deze wijkconsulent is een ervaren adviseur van de organisaties BRN adviesbureau of Seinpost.
Onder het project vallen ook nog diverse studies waar ondernemers later van kunnen profiteren. De Katholieke Universiteit en Osmose brengen succes en faal factoren in kaart bij het oprichten van een bedrijf door allochtone ondernemers en onderzoeken de rol van sociale netwerken. Het onderzoeksbureau EIM voert samen met de Stichting WEN een studie uit naar de haalbaarheid van een resource center voor vrouwelijke ondernemers. Financiële specialisten van de Koch en Brink Groep in Nijmegen zullen nieuwe financieringsproducten ontwerpen voor vrouwelijke ondernemers en afgeleid daarvan ook voor de andere doelgroepen.
Belangrijk onderdeel bij deze studies is de samenwerking met buitenlandse partners. In heel Europa gaan op dit moment tal van soortgelijke Equal-projecten van start. Om te leren van de ervaringen en kennis die in het buitenland wordt opgedaan zijn twee transnationale partnerschappen gevormd aangegaan. In beide partnerschappen participeren in totaal 14 partners uit 10 verschillende landen.

Breed draagvlak in de regio
De totale projectkosten zijn geraamd op ruim 800.000,- verdeeld over een periode van twee jaar. Voor de dekking van de kosten heeft het partnerschap subsidies gekregen van de Ministeries van EZ en Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van de Provincie Gelderland. Verder dragen de genoemde organisaties zelf bij en treden de Rabobank en de Gelderlander op als sponsors. De bijdrage van het Ministerie van SZW is verreweg het grootst. Onlangs trok het Ministerie een bijdrage uit van ruim 400.000,- uit het Equal-fonds van de Europese Unie. Het regionale partnerschap vormt een belangrijke krachtenbundeling om gezamenlijk ondernemers in spe een goede uitgangspositie te bieden voor de start van hun bedrijf aldus Föllings. Voor Föllings is de bereidheid om gezamenlijk te investeren een belangrijk signaal geweest naar Den Haag en de Europese commissie om ook in het project te investeren.

Meer informatie over hoe en wanneer aan het project kan worden deelgenomen is binnenkort te vinden op de websites (www.eskan.nl) van ESKAN en het Startersplatform (www.start-wijzer.nl).

Voor verdere informatie: ESKAN, 0481-361326