Gemeente Amersfoort

Deelauto voor inwoners van Vathorst

datum: 23 juli 2002

Inwoners van Vathorst kunnen vanaf maandag 26 augustus gebruik maken van de deelauto van het bedrijf Greenwheels. De auto krijgt zijn vaste standplaats op de hoek Kiekberg/Lemelerberg. De deelauto sluit prima aan bij het Amersfoortse Verkeer en Vervoerplan, waarbij ernaar gestreefd wordt het eigen autogebruik te verminderen door prioriteit te geven aan het openbaar vervoer en de fiets.

Greenwheels is zeven jaar geleden opgericht om een oplossing te kunnen bieden voor de problemen die het eigen autobezit veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland een auto gemiddeld 23 uur per dag stil staat. Door gebruik te maken van een Greenwheels auto kiezen mensen hun vervoermiddel bewuster en maken ze gemiddeld 30% minder kilometers. Het gebruik van fiets, bus en trein stijgt met 5% tot 20%. Het gebruik van een Greenwheels auto is volgens een onderzoek van de Consumentenbond bovendien ¤1600 per jaar goedkoper dan een vergelijkbare eigen auto.
De deelauto's zijn dag en nacht beschikbaar. De huurder betaalt alleen wanneer hij of zij de wagen gebruikt. Greenwheels heeft haar auto's uitgerust met boardcomputers, GSM-datacommunicatie, wegrijblokkering en contactloze chiplezers. Hierdoor kan de abonnee met een chipcard de auto openen. Elke auto is verder all risk verzekerd, heeft een lidmaatschap van de ANWB-Wegenwacht, een tankpas voor alle benzinestations in Nederland, gereserveerde parkeerplaats, stratenboek en wegenkaart, verbandtrommel en brandblusser.
Met de komst van de Greenwheelsplek in Vathorst heeft de gemeente Amersfoort nu vijftien locaties in de stad waar Greenwheels wagens gestationeerd zijn.

Het huren van een Greenwheels auto is aan een aantal regels verbonden. Een daarvan is dat de huurder een abonnement van minimaal twee maanden op Greenwheels moet nemen. De abonnee kan op ieder moment een auto reserveren via de website (www.greenwheels.nl) of per telefoon (0900 2100 100).