NIPO

"Kwaliteit van het milieu laatste decennium verbeterd"

De eerste resultaten van de Voice of the People - een internationaal opinie-onderzoek - worden vandaag gepubliceerd. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in meer dan dertig landen en is uitgevoerd door Gallup International en het NIPO.

Het milieu
De kwaliteit van het milieu is er - mondiaal - in de afgelopen tien jaar per saldo op vooruitgegaan. Dit is althans de mening van de ruim 24.000 ondervraagden van het Voice of the People-onderzoek. 55% van de wereldbevolking is van mening dat de kwaliteit van het milieu in eigen land is verbeterd. 40% is de mening toegedaan dat de kwaliteit van het milieu is verslechterd. 3% van de respondenten geeft aan dat er geen verandering is opgetreden. Dit laatste percentage is met name hoog in Nederland (23%), waar verder 42% aangeeft dat de kwaliteit van het milieu is verbeterd en 28% dat deze is verslechterd. Met name in China is men overtuigd dat de kwaliteit van het milieu in het afgelopen decennium is toegenomen. De voormalige Oostbloklanden Rusland, Bulgarije en Georgië sluiten de rij. 1 | % van de nationale bevolking dat van mening is dat de kwaliteit van het milieu er op vooruit is gegaan

    %           %           %    
China 78 Ierland 51 Korea 30
Denemarken 71 Zwitserland 50 Macedonië
30
Duitsland 71 India 46 Bosnië-Herzegovina
28
Kroatië 70 Finland 45 Hong Kong 28
Israël 66 Zuid-Afrika 45 Peru 27
Noorwegen 66 Colombia 42 Roemenië
23
Zweden 65 Nederland 42 Bolivia 18
Luxemburg 62 Polen 42 Rusland 17
Indonesië 59 Verenigd Koninkrijk 39
Bulgarije 13
Nigeria 57 Portugal 37 Georgië 9
Kameroen 55

Milieuproblemen
Eén op de drie ondervraagden (33%) is van mening dat 'het beschermen van een gezond menselijk leven op lange termijn' het milieuprobleem is dat nu als eerste op wereldschaal voortvarend moet worden aangepakt. De andere problemen worden beduidend minder vaak genoemd:
2 | Welke van de volgende milieuproblemen moet volgens u als eerste voortvarend op wereldschaal worden aangepakt?
> Bron: NIPO, 2002

Bijna de helft van de Nederlanders (48%) vindt dat alle problemen even voortvarend moeten worden aangepakt. Met uitzondering van Bosnië-Herzegovina (55%) is dit percentage nergens ter wereld zo hoog. Wanneer de resultaten van de EU-landen bij elkaar worden opgeteld, blijkt dat men in de EU ook van mening is dat 'het beschermen van een gezond menselijk leven op lange termijn' als eerste voortvarend moet worden aangepakt (22%).

Milieudoelstellingen
Driekwart van alle ondervraagden (74%) is van mening dat milieuproblemen alleen zijn op te lossen als regeringen verantwoordelijk worden gehouden voor het behalen van milieudoelstellingen binnen een bepaalde tijd. In de EU-landen is dit percentage nog hoger (81%). In Nederland is 79% het met de stelling eens. Het meeste draagvlak voor de stelling is er in Rusland (92%), het minste in Indonesië (61%).

Ruim drie op de vijf wereldburgers (62%) is van mening dat armoedeproblemen en milieuproblemen in arme landen niet tegelijkertijd kunnen worden aangepakt. In de EU-landen ligt dit aandeel op 46%, alhoewel er zeer grote verschillen zijn: zo ondersteunt in Denemarken 67% de stelling, terwijl dit in Finland maar 28% is (in Nederland 51%):
3 | % van de nationale bevolking dat van mening is dat armoede- en milieuproblemen in arme landen niet tegelijkertijd kunnen worden aangepakt

% % %
Bosnië-Herzegovina 78 Luxemburg 62
Nederland 51
India 75 Kameroen 61 Portugal 51

Indonesië 74 Georgië 60 Roemenië 51

Macedonië 72 Rusland 59 Duitsland 50

Kroatië 68 Bolivia 58 Ierland 47
Denemarken 67 Bulgarije 54 Zweden 47

Hong Kong 66 Polen 54 Noorwegen 45

Korea 66 Israël 52 Verenigd Koninkrijk 38

Nigeria 66 Zuid-Afrika 52 Colombia 35

Peru 64 Zwitserland 52 Finland 28
China 62


De stelling dat schoon water een recht is, moet worden vastgelegd in de internationale (basis)lijst van mensenrechten, ook als er belastinggeld moet worden gebruikt om dat te bereiken, vindt wereldwijd veel draagvlak. 84% van de ondervraagde wereldburgers is het met deze stelling eens: in Nederland bedraagt dit aandeel 79%, in de EU-landen gemiddeld 89%.

Vertrouwen
Eén op de tien wereldburgers (11%) heeft er heel veel vertrouwen in dat de eigen regering handelt in het beste belang van de samenleving. Nederland behaalt met 3% mondiaal een van de laagste scores. Vooral in Denemarken is het vertrouwen in de regering heel groot (34%).

Het vertrouwen in grote - nationale - ondernemingen is wereldwijd iets geringer (9%). In Nederland heeft slechts 1% van de ondervraagden er heel veel vertrouwen in dat de grote ondernemingen handelen in het beste belang van de samenleving. Ook dit is mondiaal de laagste score. Wederom spant Denemarken hier de kroon (37%).

15% van de ondervraagden geeft aan heel veel vertrouwen te hebben dat milieugroeperingen en goede doelen(-instellingen) handelen in het beste belang van de samenleving. Wereldwijd behaalt Zwitserland de hoogste score (31%) en moet Nederland wederom genoegen nemen met een plaats in de achterhoede (4%).

Meer dan de helft van de wereldbevolking (56%) ondersteunt de stelling dat er een manier gevonden moet worden om financiële hulp te bieden aan arme mensen. 37% is van mening dat rijke landen alleen geld moeten geven aan arme landen waarvan de regering niet corrupt is. Alleen in Israël, Hong Kong, Kameroen en Zuid-Afrika heeft laatstgenoemde mening meer draagvlak dan eerstgenoemde. Twee op de drie Nederlanders (67%) steunen eerstgenoemde gedachte. In alle EU-landen bedraagt dit aandeel 60%: dit betekent dat drie op de vijf EU-ingezetenen van mening zijn dat er hoe dan ook een manier gevonden moet worden om financiële hulp te bieden aan de arme landen.

Methode: Homebus. Het veldwerk heeft plaatsgevonden in de laatste twee weken van juli 2002 (n=531 in Nederland), onderzoeksnummer: B1914. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij Remco Frerichs (020 522 54 79) of r.frerichs@nipo.nl of Peter Hesta (020 522 58 62) of p.hesta@nipo.nl

Bij publicatie of verspreiding graag de bron: Gallup International/NIPO vermelden.