Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 20 juni 2002

Pvda wil duidelijk signaal regeringsleiders over duurzame ontwikkeling

Van 26 augustus tot en met 4 september wordt in Johannesburg de vervolgconferentie Rio + 10 over duurzame ontwikkeling gehouden. Duurzame ontwikkeling omvat een scala aan onderwerpen als armoedebestrijding, milieuproblematiek, eerlijke handel, biodiversiteit en bevolkingsgroei. Tijdens de conferentie staat de voortgang van de afspraken die in 1992 zijn gemaakt op de agenda.

'Aangezien de conferentie een week voor 11 september plaatsvindt, is dit het moment om een duidelijk signaal te geven', aldus PvdA-woordvoerder Crone. 'Als antwoord op terreur en als een opening richting integratie moet duurzame ontwikkeling serieus worden genomen. Armoedebestrijding heeft daarbij de hoogste prioriteit. De uitkomst van de conferentie moet een politiek gebaar zijn, zeker vanuit de rijke westerse landen'.

Een mislukte conferentie betekent voor belangrijke thema's als eerlijke handel, mondiale milieuvraagstukken en sociale cohesie een pas op de plaats voor minimaal 10 jaar. De PvdA is van mening dat het van groot belang is dat veel regeringsleiders aan de conferentie deelnemen en hun commitment geven. Zoals 10 jaar geleden iedere regeringsleider er was, van Bush sr. tot Lubbers. Crone gaat ervan uit dat ook Jan Peter Balkenende, de beoogd premier van Nederland, naar Zuid-Afrika zal afreizen. Als ons land niet op premiers-niveau aanwezig is, is dat een breuk met het verleden waarin Nederland altijd initiatieven heeft genomen om de internationale samenwerking verder te helpen.