WERELD NATUUR FONDS

Ander rivierbeheer moet wateroverlast voorkomen

Ander rivierbeheer moet wateroverlast voorkomen
- Wereld Natuur Fonds roept wereldleiders op maatregelen te nemen tegen wateroverlast -

Het Wereld Natuur Fonds roept de wereldleiders op om tijdens de Earth Summit (26 augustus t/m 4 september) in Johannesburg afspraken te maken om toekomstige wateroverlast door overstromingen te voorkomen. Tegelijkertijd is het belangrijk om maatregelen te nemen om onze snel afnemende zoetwaterbronnen te beschermen en beter te beheren.

Wateroverlast door overstromingen
Europa worstelt momenteel met klimaat- en waterproblemen. De manier waarop rivieren en meren beheerd worden, is volgens het Wereld Natuur Fonds cruciaal om wateroverlast, zoals bij de recente overstromingen, te voorkomen. Maatregelen op dit gebied zijn daarom belangrijk. Het Wereld Natuur Fonds vraagt de wereldleiders in Johannesburg een pakket samenhangende maatregelen te nemen gericht op bescherming tegen wateroverlast. Eerder deze week riep het Wereld Natuur Fonds de wereldleiders op om wakker te worden: als we de uitstoot van CO2 niet snel verminderen, lopen we grotere risico's op een verdere toename van extreem weer en als gevolg daarvan een toename van menselijk leed, economische schade en aantasting van de natuur.

Zoetwaterbronnen
Andere delen van de wereld kampen met watertekorten. Het Wereld Natuur Fonds vraagt de wereldleiders in Johannesburg dan ook bindende afspraken te maken over de bescherming en het beheer van onze zoetwaterbronnen. Ieder jaar worden er meer dan 250 miljoen mensen ziek door het gebruik van ongeschikt water. Hiervan sterven zo'n 5-10 miljoen mensen. In het jaar 2025 zal naar verwachting tweederde van de wereldbevolking in gebieden wonen waar een watertekort is of dreigt.

Uit het Living Planet Report 2002 van het Wereld Natuur Fonds blijkt dat de daling van het aantal diersoorten en populaties in zoetwatergebieden groter is dan in andere natuurlijke omgevingen. Van iedere 100 vissoorten, zijn er acht zoetwatervissen die worden bedreigd of op het punt van uitsterven staan.

Het Wereld Natuur Fonds roept de wereldleiders op tijdens de Earth Summit de watervoorziening voor mens en natuur veilig te stellen door de volgende maatregelen te nemen:

1. meer investeren in de bescherming en het integrale beheer van de waterbronnen op aarde, met name de zoetwaterecosystemen
2. meer mensen krijgen toegang tot water en sanitaire voorzieningen

3. efficiënter gebruik van zoetwater.
8.
Oproep aan het publiek
Het Wereld Natuur Fonds vindt het essentieel om het publiek wereldwijd ook de mogelijkheid te geven hun zorg uit te spreken over de huidige situatie. Er is daarom een speciale actie-site ontwikkeld (www.wwf.org/sosplanet) waar mensen hun (persoonlijke) email kunnen versturen. Deze boodschappen zullen bij de hoofdingang van het conferentiecentrum zichtbaar zijn en eind augustus worden aangeboden aan de wereldleiders in Johannesburg.


---