MKB-Nederland


23-08-2002
Kabinetsvoorstel aanpak WAO exclusieve lastenverzwaring werkgevers

Het Kabinet kiest voor een WAO-aanpak met losse einden. Waar het SER-advies terzake evenwichtige, effectieve en voor alle partners aanvaardbaar oplossingen biedt, denkt het Kabinet in schijnsamenhangen. Een echte oplossing voor het WAO-vraagstuk komt hiermee niet dichterbij. Dit stelt MKB-Nederland in reactie op het Kabinetsvoorstel van vandaag de WAO ingrijpend te wijzigen.

Het wetsvoorstel het loon in de toekomst twee jaar door te betalen in plaats van één, staat volstrekt niet in verhouding tot de verkorting van PEMBA van vijf naar vier jaar. Werkgevers worden door dit voorstel opgezadeld met extra hoge kosten, die eerder kopschuw maken dan prikkelen. Deze lastenverzwaring voor werkgevers staat in schril contrast met voorzichtige pogingen van het Kabinet de lasten iets te verlichten. Ook van een evenwichtige verdeling van lusten en lasten over werkgevers en werknemers is in dit Kabinetsvoorstel weinig te bespeuren. MKB-Nederland vindt dat de PEMBA-boete onverkort moet worden afgeschaft.

Zeer teleurstellend vindt MKB-Nederland het ook dat het Kabinet dit moment voorbij laat gaan om te laten blijken dat de PEMBA-afschaffing voor bedrijven met minder dan 25 werknemers echt per 1 januari 2003 wordt afgeschaft, zoals ook in het Strategisch Akkoord van het Kabinet staat. Dit is een slecht signaal naar het midden- en kleinbedrijf. Ruim 85% van de bedrijven in Nederland heeft minder dan 25 werknemers.

Doordat de Wet Verbetering Poortwachter ook in het tweede ziektejaar van kracht wordt, zal in de praktijk blijken dat reintegratieinspanningen worden vooruitgeschoven. Dit glijbaaneffect kan het Kabinet nooit bedoeld hebben.