Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 26-08-2002 Persberichten district Rijn & Venen, 09.30 uur

Bestuurder onder invloed

WOERDEN De politie heeft zondagavond een man aangehouden voor het rijden onder invloed.

Omstreeks 22.55 uur zagen agenten een voertuig staan op de parkeerplaats aan de Spoorlaan. Het voertuig stond met de verlichting aan. Op het moment dat de agenten poolshoogte namen, reed het voertuig weg.

Na 100 meter werd het voertuig aan de kant van de weg gezet. De 22-jarige bestuurder uit Barneveld moest een blaastest afleggen. Hieruit bleek dat hij te veel gedronken had. De man werd aangehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het bureau. Uit de ademanalyse werd duidelijk dat hij 1,70 promille alcohol in zijn lichaam had.

Het rijbewijs van de man werd ingenomen. De rechter zal binnenkort de straf voor de man bepalen.

Overlast jeugd

WOERDEN De politie heeft zondagavond in de omgeving van de Polderbaan een extra controle uitgevoerd.

Naar aanleiding van diverse klachten over rond scheurende jeugd uit de buurt, werd omstreeks 20.00 uur gecontroleerd op de Polderbaan. Als eerste werden twee jongens bekeurd voor het niet dragen van de helm. Beide kregen een bekeuring van 40,-. Even later reed een 17-jarige Amsterdammer met hoge snelheid langs de politie. De jongen werd aan de kant gezet en de bromfiets gecontroleerd. Het bleek dat de bromfiets harder dan 75 km/u reed. Ook deze bestuurder zal een acceptgiro thuis krijgen.

Onderweg naar het bureau zagen de agenten een bromfietsbestuurder op zijn achterwiel over de Polderbaan rijden. Ook de bromfiets van deze 16-jarige bestuurder uit Breukelen werd meegenomen voor onderzoek.

Onderzoek inbraken in autos en sporthal afgesloten

Maarssen - Naar aanleiding van binnengekomen informatie over mogelijke inbraken in autos werd besloten tot een nader onderzoek. Na maandenlang onderzoek konden in totaal 10 verdachten worden aangehouden. Zij waren verantwoordelijk voor 34 zaken, onder meer 26 inbraken in autos en 8 diefstallen uit een sporthal. Vier zaken werden in Vleuten gepleegd, de rest in Maarssen. De verdachten zijn afkomstig uit Maarssen en variëren in leeftijd tussen de 13 en 17 jaar. Van ongeveer 10 inbraken in autos die werden bekend, was geen aangifte gedaan.

Uit het onderzoek bleek dat twee verdachten van 14 en 15 jaar als hoofdverdachten aangemerkt konden worden. Zij waren vrijwel altijd aanwezig bij het plegen van de strafbare feiten. De andere verdachten waren in wisselende samenstelling bij een kleiner aantal zaken betrokken. De groep maakte onder meer mobiele telefoons, een laptop, tassen, kleding(jassen), fietsen en geld buit. De 15-jarige verdachte is gedurende het onderzoek twee keer aangehouden omdat hij bij zijn eerste aanhouding had vergeten te verklaren over ongeveer 10 zaken.

In afwachting van de terechtzitting is de voorlopige hechtenis van de twee hoofdverdachten geschorst. Inclusief de voorgeleidingen werden gedurende het onderzoek twaalf dossiers opgemaakt. Het laatste dossier is recent naar Justitie gezonden voor verdere behandeling. Tegen 1 verdachte werd een sepot opgemaakt wegens gebrek aan bewijs.

Het onderzoek werd uitgevoerd door twee wijkagenten van het wijkteam Maarssen met als taakaccenten jeugd- en zedenzorg en veel voorkomende criminaliteit. Gedurende het onderzoek kregen zij incidenteel ondersteuning van leden van het gelijknamige wijkteam.