Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

MINBZK: Kamervragen personeel rijk

Kamervragen personeel rijk.

Antwoorden op de schriftelijke vragen die zijn gesteld door de het lid Rouvoet (CU) over het onmiddellijk stoppen met werven van personeel.

Vraag 1
Hebt u kennis genomen van de maatregel van de minister van Justitie om met onmiddellijke ingang te stoppen met het werven van personeel?

Antwoord vraag 1
Ja.

Vraag 2
Bent u als minister die verantwoordelijk is voor het overheidspersoneelsbeleid het eens met deze maatregel?

Antwoord vraag 2:
De Minister van Justitie heeft besloten om voorshands, als tijdelijke maatregel, een vacaturestop af te kondigen voor delen van dat ministerie. Ik heb als coördinerend bewindsman geen bezwaren tegen deze maatregel. Een tijdelijke selectieve vacaturestop kan een geschikt middel zijn om, zonder gedwongen ontslagen, een bijdrage aan de voorgenomen afslankingen te leveren aan een zich bij een departement voordoende problematiek

Vraag 3
Verwacht u dat ook op andere ministeries een dergelijke vacaturestop ingesteld zal worden?

Antwoord vraag 3:
Ook bij andere ministeries wordt soms een terughoudend of selectief instroombeleid gevoerd, zonder dat daarbij expliciet gesproken wordt van een vacaturestop.

Vraag 4:
Hoe verhoudt deze vacaturestop zich tot de campagnes voor het werven van personeel bij de rijksoverheid (bijvoorbeeld www.werkenbijdeoverheid.nl)? Worden deze campagnes gestopt? Wat is het aandeel van het ministeries van Justitie in deze campagne? Kan een ministerie zich er uit eigener beweging uit terugtrekken? En wat gebeurt er als meer ministeries dat doen?

Antwoord vraag 4:
De arbeidsmarktcommunicatie, zoals die bedreven wordt door het Rijk op concernniveau is geen personeelswerving in strikte zin. Het gaat hier primair om het ombuigen van het imago naar een positief, realistisch beeld over werken bij het Rijk. Stoppen van arbeidsmarktactiviteiten is dan ook niet aan de orde.
De Campagne Het Rijk is erop gericht het Rijk te tonen als een interessante werkgever. De Carrièresite www.werkenbijhetrijk.nl is primair een communicatiekanaal tussen (potentieel) arbeidsaanbod en (potentiele) arbeidsvraag door Rijkswerkgevers. Het stelt beide partijen in staat zich als geïnteresseerde kenbaar te maken, en biedt daarnaast informatie over werken bij het Rijk. Via de site kan contact gelegd worden met de sites waar de ministeries hun vacatures en informatie op plaatsen. Ongeacht de omvang van de vraag zijn dit voorzieningen die van groot nut zijn voor de arbeidsmarktcommunicatie van het Rijk.

De door de Minister van Justitie getroffen maatregelen hebben geen gevolgen voor de deelname van dat ministerie aan de campagne. Bij de totstandkoming en uitwerking daarvan is Justitie nauw betrokken. Er is overigens geen directe financiële betrokkenheid van de afzonderlijke ministeries; de campagne wordt centraal gefinancierd. Er zijn geen signalen dat er ministeries zouden overwegen zich uit de gemeenschappelijke arbeidsmarkt-activiteiten terug te trekken of zich ervan zouden willen distantiëren.

Vraag 5:
Hoe verhoudt de vacaturestop op het ministerie van Justitie zich met de uitvoering van de beleidsvoornemens in het strategisch akkoord?

Antwoord vraag 5:
De voornemens in het Strategisch akkoord zijn uiteraard leidend. Voorzover een tijdelijke vacaturestop bijdraagt tot efficiencyverhoging, hoeft die geen afbreuk te doen aan het realiseren van deze voornemens.

Vraag 6:
Deelt u de mening dat voor bezuinigingen op het ambtenarenapparaat eerst gekeken zou moeten worden op welke terreinen het overheidsbeleid anders kan worden vormgegeven? Bent u bereid in een nota voorstellen te doen om de voorgenomen 'sanering'in te vullen, of is het de bedoeling om dat deze weken te doen bij het omwerken van het strategisch akkoord tot een regeerakkoord? Wanneer krijgt de Kamer inzicht in de wijze, waarop deze bezuiniging op het ambtenarenapparaat wordt ingevuld?

Antwoord vraag 6:
Ja, ik deel de mening dat voor de uiteindelijke invulling er allereerst gekeken zal moeten worden naar de inhoud van het te voeren beleid en vervolgens naar de meest efficiënte en effectieve manier om de uitvoering van dat beleid ter hand te nemen. Het kabinet is immers ook voornemens om de basis te leggen voor een herinrichting van de rijksoverheid in de volgende kabinetsperiode. Er is dus méér in het geding dan alleen bezuinigingen op het ambtenarenapparaat In oktober 2002 spreekt het kabinet over de wijze waarop invulling aan de taakstellingen gegeven zal worden en over de monitoring daarvan. Over de uitkomsten zult u daarna door mij geïnformeerd worden.