Persbericht Trimbos-instituut

Jan Swinkels bijzonder hoogleraar Richtlijnontwikkkeling in de GGZ

Utrecht, 23 augustus 2002. Dr. J.A. Swinkels is per 2 september a.s. benoemd tot bijzonder hoogleraar Richtlijnontwikkeling in de geestelijke gezondheidszorg. Deze nieuwe bijzondere leerstoel is gevestigd bij de Universiteit van Amsterdam vanwege de Stichting Trimbos-instituut. Hij zal zich in deze functie beijveren om professionals, patienten en organisaties in de GGZ te helpen in het nemen van beter onderbouwde beslissingen onder andere via het ontwikkelen en invoeren van op wetenschappelijke kennis gebaseerde ('evidence based') multidisciplinaire richtlijnen en de daaraan gerelateerde zorgprogramma's.

Jan Swinkels (52) heeft, sinds de afronding van zijn studie als psychiater in 1982, diverse functies bekleed bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij werkt sinds 1983 als chef de policlinique psychiatrie bij het AMC. Sinds 1990 is hij tevens Academisch hoofdspecialist en verder is hij sinds 1996 vice-voorzitter van het Onderwijsinstituut Geneeskunde.

Swinkels promoveerde in 1994 op het proefschrift Wat mag ik voor u doen? Een exploratief onderzoek naar de hulpvraag van psychiatrische patiënten. Daarnaast heeft hij tal van wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan in Nederlandse en internationale tijdschriften en leverde bijdragen aan diverse boeken, met name op het terrein van depressie.
Naast talrijke activiteiten als docent en opleider, was hij ook actief als presentator en samensteller van het televisieprogramma Met hart en ziel, negentien uitzendingen over psychiatrische stoornissen en psychische problemen en een serie programma's voor AMC TV over academische geneeskunde. Swinkels is verder een gewild spreker op nationale en internationale congressen, seminars en symposia en heeft zitting in tientallen commissies en besturen. Binnen deze besturen en commissie is hij met name actief op het terrein van de kwaliteit van de (medische) beroepsuitoefening, richtlijnontwikkeling in de psychiatrie en de medisch specialistische zorg en de accreditatie van zorginstellingen.


---

____

Voor nadere informatie: Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11

---