Gemeente Helden

Asbest aangetroffen in het huisvuil!

De gemeente Helden is bezig met een steekproefsgewijze sorteerproef van het afval om een inzicht te verkrijgen wat er door de burgers aangeboden wordt. Hierdoor krijgt de gemeente beter inzicht over het afvalaanbod. De resultaten worden gebruikt om verbeteringen aan te brengen in de afvalscheiding.

Daarvoor zijn in Helden-Dorp en Grashoek 40 grijze containers apart opgehaald. Dit afval is vervolgens uitgesplitst in de componenten GFT, papier, kunststoffen, glas, metalen, enzovoort. Maar....het bureau heeft het onderzoek van het Grashoekse afval moeten staken, omdat er asbest in een van de containers is aangetroffen. Asbest geeft bij inademing een verhoogd risico op longkanker, longvlieskanker of asbestose (stoflongen). Asbestdeeltjes komen vooral vrij als u asbesthoudende materialen (golfplaten, dakbeschot, bloembakken) stuk slaat. Het risico van inademing is niet alleen voor diegene die het asbest kapotslaat en in de grijze container deponeert, maar ook voor de buren, de beladers van de gemeente en diegene die het huisvuil verwerken. Daarom luidt het dringend verzoek: gooi geen asbest in de grijze container, voor uw eigen gezondheid en voor de gezondheid van uw medemens! U kunt asbest storten in het milieupark, dubbel verpakt in dik plastic en in handelbare stukken.

Aan de hand van de eerste sorteerproef kunnen wij nog geen conclusies trekken. Pas na drie sorteerproeven kunnen wij een goede conclusie maken. De resultaten zullen te zijner tijd bekend gemaakt worden op www.helden.nl en in Midden-Limburg.

Wij vertrouwen op uw medewerking.

26-8-2002 11:34