Gemeente Vianen

VERWIJDERING VAN POPULIEREN BIJ BASISSCHOOL DE ARK

Op veel plaatsen in Vianen zijn bij de aanleg van de woonwijken onder andere populieren aangeplant. Dit zijn snelgroeiende soorten en zorgen voor een snelle groene aankleding van de wijk. Tegelijkertijd zijn ook langzaamgroeiende soorten aangeplant, om op termijn de groenstructuur in de wijk over te nemen.

Naarmate populieren ouder worden krijgen ze meer last van takbreuk en opgroeiende wortels. Vallend hout levert gevaar op voor bijvoorbeeld spelende kinderen. Opgroeiende wortels geven overlast door schade aan gebouwen, wegen en trottoirs.

Het beleid van de gemeente is gericht op geleidelijke vervanging van populieren en herplant op plaatsen waar dit mogelijk is. Op plaatsen waar deze bomen worden verwijderd, worden ze ook allemaal verwijderd. Om en om weghalen of het snoeien van de bomen is geen optie. Binnen zeer korte tijd vertonen de bomen weer de genoemde ouderdomsverschijnselen.

De huidige situatie bij De Ark

Populieren bij basisschool ´De Ark´ in De Hagen

De populieren naast De Ark veroorzaken door wortelopgroei schade aan de naastgelegen fietsenberging. Takbreuk is ook in toenemende mate gesignaleerd, wardoor de veiligheid in het gedrang komt. Alle 11 de populieren zullen dan ook verwijderd worden. Behoud van de populieren is niet mogelijk, omdat de problemen hier niet mee weggenomen worden.

De Ark in de nieuwe situatie: een impressie.

De gemeente zal na de bezwaartermijn van 6 weken deze populieren (11 stuks) laten verwijderen. De kapvergunning is reeds verstrekt en is gepubliceerd in ´Het Kontakt´ van 27 augustus 2002.

Heeft u vragen en/of opmerkingen dan kunt u contact opnemen met de heer Vlaardingerbroek, telefoonnummer 0347 - 369442.

Bij herplant zal gekozen worden voor een duurzaam en kleiner soort, dit om problemen in de toekomst te voorkomen. Om de belasting op het oppervlaktewater (kwaliteit) te verminderen worden minder bomen herplant. Door de aanwezigheid van de stobben is de ruimte voor herplant ook beperkt. Herplant zal plaats vinden met een els, dit is een meer duurzame soort, die redelijk snel groeit. Op deze manier ontstaat op relatief korte termijn weer een beeldbepalende ´groenstructuur´.

Na verwijdering zal herplant plaats vinden met een andere soort. Op de plaats worden 5 bomen herplant van een kleinere soort. Op de beide foto´s ziet u de oorspronkelijke situatie en de situatie enige jaren na herplant.

terug naar de inhoud


Sportcentrum Helsdingen