Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Kinderen in de schaduw van het geweld

Duizenden kinderen getuige van geweld tussen hun ouders

26 augustus 2002

Het gezin is niet voor iedereen een veilige plek. Voor sommigen is het er zelfs erg onveilig. Geschat wordt dat in Nederland jaarlijks ongeveer tachtigduizend kinderen door hun ouders worden mishandeld. Waarschijnlijk zijn er nog meer kinderen getuige van geweld tussen hun ouders. Zij zien hoe hun vader hun moeder mishandelt, ze horen de scheldpartijen en het breken van servies en proeven een sfeer van intimidatie en bedreiging. Veel kinderen die getuige zijn van geweld kampen met gedragsproblemen en ontwikkelen gevoelens van angst en depressiviteit. De NIZW-publicatie In de schaduw van het geweld die met financiële steun van het ministerie van Justitie tot stand is gekomen, brengt deze groep kinderen in beeld. De auteurs belichten de achtergrond en de aard van de problematiek en beschrijven wat het voor kinderen betekent getuige te zijn van geweld. Ook bieden zij handreikingen en adviezen voor signalering en hulpverlening.

Uit landelijk onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde vrouwen én mannen ooit slachtoffer is geweest van huiselijk geweld. Daarbij gaat het niet om een eenmalige klap die wordt uitgedeeld, maar om herhaaldelijk geweld. Bij een op de vijf van de ondervraagden duurde het geweld zelfs langer dan vijf jaar. Uit internationale studies blijkt dat circa 40 procent van de kinderen die getuige zijn van geweld daarvan ernstige schade ondervindt. Een aantal van hen raakt getraumatiseerd, maar vermoedelijk lopen ook veerkrachtige kinderen littekens op en ondervinden zij gevolgen van het geweld.

Steun
Kinderen die getuige zijn van geweld tussen hun ouders hebben recht op de steun van anderen. Beroepskrachten en anderen in de omgeving van kinderen die getuige zijn van geweld kunnen stappen ondernemen om de situatie van deze kinderen te verbeteren en het geweld te stoppen. Als je weet of vermoedt dat een kind getuige is van geweld wil je daar iets aan doen. Maar hoe krijg je helder of er werkelijk iets aan de hand is en hoe kun je het kind helpen?

Signalen
Kinderen die getuige zijn van geweld geven verschillende signalen. Zo kunnen baby's extreem bang zijn voor harde geluiden en schreeuwende stemmen en kunnen peuters een vertraagde ontwikkeling van zindelijkheid en taalbeheersing hebben. Kleuters die getuige zijn van geweld kunnen sociale problemen krijgen door agressief gedrag tegenover leeftijdsgenoten, gezinsleden, dieren of dingen. Oudere kinderen kunnen agressief of vernielzuchtig zijn of problemen op school hebben. Opgroeien in een gewelddadig gezin is volgens sommige onderzoekers een sterke voorspeller van ernstige puberproblemen, zoals depressie, agressie en jeugdcriminaliteit.

Stappenplan
De manier waarop een beroepskracht kan omgaan met de situatie van een kind dat getuige is van geweld verschilt niet wezenlijk van de stappen die in gevallen van kindermishandeling moeten worden ondernomen. De stappen zijn gekoppeld aan zes fasen in de aanpak van de problematiek, te weten: het ontstaan van een vermoeden, overleg, nader onderzoek, hulp op gang brengen, evaluatie en nazorg. De publicatie sluit af met een hoofdstuk met voorstellen voor systeemgerichte en intergenerationele vormen van hulpverlening aan kinderen en hun gezinnen.

Bestellen
In de schaduw van het geweld. Kinderen die getuige zijn van geweld tussen hun ouders is geschreven door Paul Baeten en Edith Geurts en kost ¤ 11,75. ISBN 90-5050-936-3 en E 23181. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 26 augustus 2002