Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


Alain Baxter wint beroep, maar krijgt geen vrijspraak

De Schot Alain Baxter heeft de eerste van zijn twee beroepszaken bij het Court of Arbitration for Sport (CAS) gewonnen. Baxter werd niet vrijgesproken, noch kreeg hij zijn medaille terug. De zaak draaide slechts om het tijdstip van ingaan van diens schorsing. De uitspraak heeft tot gevolg dat Baxter in september weer in wedstrijdverband kan uitkomen.Over de eventuele teruggave van de bronzen medaille buigt het CAS zich in september.

Alain Baxter won tijdens de Winterspelen dit jaar in Salt Lake City de bronzen medaille op de slalom. Dat leverde Groot-Brittannië de eerste medaille ooit op in het skiën. Het Britse feestje liep na de Spelen echter uit op een teleurstelling. Toen bleek namelijk dat Baxter tijdens een dopingcontrole op de Spelen positief had getest op de verboden stof methamfetamine. Het IOC diskwalificeerde hem vervolgens en nam Baxter als gevolg daarvan ook diens bronzen medaille af.

De afhandeling van de dopingzaak lag verder in de handen van Baxters eigen internationale sportfederatie, de Internationale Ski Federatie (FIS). De schorsing die de FIS oplegde, was relatief mild. Formeel gezien had Baxter een schorsing van twee jaar kunnen krijgen. Aangezien volgens de FIS echter sprake was van "unintentional use" (Baxter had naar eigen zeggen een decongestivum gebruikt) werd de Schot slechts voor drie maanden geschorst. Deze schorsing zou aanvangen met ingang van het nieuwe seizoen en aflopen op 15 december. De Schotse alpine-skiër zou daardoor de eerste wereldbekerwedstrijd missen.

Baxter ging bij het Court of Arbitration for Sport (CAS) in Lausanne in beroep. Daarbij richtte hij zich op twee zaken. Allereerst bestreed hij het tijdstip van ingaan van de schorsing. Ten tweede wilde Baxter zijn onschuld aantonen, teneinde zijn medaille weer te verkrijgen. Het CAS heeft nu met betrekking tot Baxters eerste punt van beroep uitspraak gedaan. Naar het oordeel van het CAS heeft Baxter al twee van de drie maanden schorsing in het afgelopen seizoen uitgezeten. De schorsing werd namelijk uitgesproken op 23 februari jongstleden. Het seizoen liep nog door tot eind april. Het huidige seizoen startte in juli. Dit leidde tot de uitspraak dat de tijdstippen van ingang en aflopen van de schorsing niet correct waren.

Het oordeel van het CAS heeft geen gevolgen voor de sanctie die het IOC Baxter heeft opgelegd. Over deze sanctie, opgelegd naar aanleiding van het overtreden van het tijdens de Olympische Spelen geldende dopingverbod, moet het CAS zich nog buigen. Dat zal begin september gebeuren. Baxter hoopt dat het CAS dan het besluit om de Schot zijn medaille af te nemen terugdraait. Groot-Brittannië volgt de zaak op de voet. Er is zelfs een fonds voor Baxter opgericht waaraan fans giften kunnen richten om de Britse held te steunen in zijn juridische strijd.