Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Achtergrond/verslag

Jacob Kuiper, Pruhonice, zondag 25 augustus 2002

European Conference on severe storms
Massale opruiming waterschade in Praag

De komende dagen hoop ik vanuit het conferentiecentrum in Pruhonice (16 km ten zuidoosten van Praag) verslag te doen van de European Conference on Severe Storms 2002 (ECSS2002).
Uit de hele wereld zijn dit weekend meteorologen aangekomen in Tsjechië voor die bijeenkomst. Zelf ben ik zaterdagochtend naar Praag vertrokken. De conferentie was al in februari van dit jaar aangekondigd en ik had besloten om per trein te reizen. Het leek me wel aardig om ondertussen ook nog wat van het landschap te zien. Begin augustus waren alle treintickets geregeld en met de nachttrein zou ik uiteindelijk via Leipzig en Dresden naar de Tsjechische hoofdstad reizen. Hoe anders kan het gaan....! De enorme overstromingen brachten letterlijk mijn oorspronkelijke reisplan tot zinken. Ontelbare kilometers spoorlijn in Saksen, NederSaksen en in Tsjechië hangen letterlijk in de lucht of zijn zwaar ondermijnd. Afgelopen woensdag heb ik mijn spoorroute gewijzigd en moest daardoor wat eerder vertrekken. De reis liep daardoor via midden en Zuid-Duitsland om vervolgens vanuit het westen door Tsjechië te eindigen in Praag. Het is de enige spoorwegroute die momenteel goed begaanbaar is.

Zaterdag 24 augustus

De treinreis zelf verliep zonder problemen. Bijna 13 uur duurde het maar ondertussen was er ruim de mogelijkheid om zelf de situatie, met name bij het naderen van Praag, te aanschouwen. Tussen Pilzen en de Tsjechische hoofdstad stroomt de Moldau vrij dicht langs de spoorweg. Daar was inderdaad goed zichtbaar hoe geweldig hoog ook daar het water nog was geweest. Ook west van Praag had men wel degelijk te leiden gehad van het water. De meeste problemen die op de televisie in beeld zijn geweest kwamen vaak uit Praag of ten noorden en noordoosten van de stad.
Veel huizen waren in de buurt van de rivier tot 1 a 2 meter onder water komen te staan. Auto's tot boven het dak onder de golven verdwenen, stonden nu op te drogen, bedekt door een dikke bruingrijze modderkoek.

Zondag 25 augustus

Voordat ik vertrok naar het buiten Praag gelegen conferentieoord ben ik vandaag de hoofdstad nog ingegaan. Een vreemde sfeer hing daar. Alle grote doorgaande straten en boulevards zijn afgesloten voor het gewone autoverkeer. Alleen vrachtwagens die bagger en verwoeste inboedels afvoeren, mogen er rijden. Politie houdt de zaak streng in het oog. Er zijn nog wel toeristen, maar mijns inziens, slechts een fractie van wat deze stad normaal heeft in deze tijd van het jaar. Het historische oude centrum is nagenoeg droog gebleven, maar toch is er wel waterschade doordat veel kelders zijn volgelopen. Veel desastreuzer is het in de woonwijken aan de westzijde van de Moldau. Daar is het werkelijk een zeer trieste toestand. Mensen proberen er hun huisraad wat schoon te maken maar heel veel is kapot. Grote bergen meubels, huisraad etc liggen voor de huizen te wachten tot het wordt afgevoerd. In enkele opnamen laat ik u meekijken van wat ik vanmiddag tegenkwam.

Morgen meer over de start van de ECSS2002 conferentie.

Foto's: Jacob Kuiper

Laatste wijziging: 26 augustus 2002

Monique Somers, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI