GAIA

GAIA WAAKT OOK DIT JAAR OVER DE PAARDEN OP WAREGEM KOERSE

Real Ditch and Fence-hindernis aangepast met het oog op dierenwelzijn

26 augustus 2002

Persbericht

© GAIA

Dierenrechtenorganisatie GAIA stuurt ook dit jaar waarnemers naar Waregem Koerse. 18 waarnemers van GAIA vatten post aan elke hindernis. Ook een door GAIA gemandateerde dierenarts-paardenexpert ziet toe op de aan de hindernisrennen voorafgaande keuring van de deelnemende paarden. In totaal zijn 51 paarden ingeschreven, verdeeld over de vier hindernisrennen, de Grote Steeple Chase van Vlaanderen inbegrepen. Maar het kan zijn dat er nog paarden afvallen, die niet door de keuring geraken of niet aankomen in Waregem.
Na overleg met GAIA hebben de organisatoren dit jaar de Real Ditch and Fence-hindernis aangepast met het oog op het verhogen van de veiligheid van de paarden. Die aanpassing is er gekomen nadat vorig jaar een paard tijdens de Grote Steeple Chase van Vlaanderen slecht neer kwam na een sprong over de Real Ditch and Fence-hindernis waardoor het paard een open breuk aan het kogelgewricht opliep. Gezien het om een zeer zware kwetsuur ging die niet meer te helen viel, moest het paard geëuthanaseerd worden.
In samenspraak met GAIA hebben de organistoren in 1996 na acties van de dierenrechtenorganisatie ingrijpende wijzigingen aan het parcours en strengere selectiecriteria ingevoerd die tot een sterk ingekrompen deelnemersveld hebben geleid, gekoppeld aan de grondige veterinaire keuring van de paarden. Deze maatregelen hebben reeds hun vruchten afgeworpen voor het welzijn van de paarden. Maar waakzaamheid blijft geboden, daarom de aanwezigheid van de waarnemers van GAIA op Waregem Koerse.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43
Email: info@gaia.be