Ingezonden persbericht


--- Persbericht ----

Overname Aviko door Cosun definitief

Op maandag 26 augustus 2002 heeft de overdracht van het 70 procentaandeel van de Cebeco Groep in Aviko aan Royal Cosun plaatsgehad. Hiermee is Aviko een 100% dochteronderneming van Cosun geworden.

De directievoorzitters van Cebeco, Ton Houben, en Cosun, Kees Menkhorst, tekenden daartoe de benodigde documenten in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Aviko. Op 26 juni was reeds een principe overeenkomst over de geplande overname bereikt.


---

Over Aviko (zie ook: www.aviko.nl)
Aviko is een toonaangevende producent van aardappelproducten, zowel gekoeld als diepvries. De Aviko groep is de grootste aanbieder van gekoelde aardappelproducten in de wereld en is de nummer twee op de Europese ranglijst van aardappelverwerkers. Aviko exporteert naar 75 landen in de wereld. De onderneming is sterk in de foodservice en retailmarkt en heeft een Europees marktaandeel van circa 20 procent. De totale groep verwerkt jaarlijks 1,4 miljoen ton aardappelen. Veertien vestigingen in acht landen realiseren samen een jaaromzet van rond de ¤ 450 miljoen. Bij Aviko werken 1.300 mensen. De onderneming werd in 1962 opgericht.

Over Royal Cosun (zie ook: www.cosun.nl)
Royal Cosun is een internationaal concern dat natuurlijke voedingsmiddelen en ingrediënten ontwikkelt, produceert en verkoopt. Het assortiment is breed en veelzijdig. Van producten zoals suiker, fructose & inuline en aardappelspecialiteiten tot samengestelde ingrediënten voor onder meer snacks, banket, zuivel, frisdrank en de foodservice sector. In al deze markten werken de Cosun-ondernemingen Suiker Unie, Sensus, Aviko, SVZ, Unifine en Unifine Döhler nauw samen met hun klanten en leveranciers. Daarnaast participeert Cosun in Advanta (zaden) en Royal Nedalco (alcohol).

Royal Cosun werd ruim honderd jaar geleden opgericht door Nederlandse akkerbouwers die zich verenigden in een coöperatie. Op dit moment telt de coöperatie bijna 14.000 leden/aandeelhouders. Inmiddels is Cosun, actief in Europa en Noord-Amerika, uitgegroeid tot een onderneming met ongeveer 4.700 medewerkers. De concernomzet bedraagt circa ¤ 1,4 miljard.


---- Einde persbericht ----