Novib

IMF en Wereldbank prediken rampzalig landbouwbeleid

Hongersnood omringt wereldtop in Johannesburg

26 augustus 2002

Tienduizenden afgevaardigden uit de hele wereld verzamelen zich in Johannesburg, Zuid-Afrika voor de wereldtop over duurzame ontwikkeling; ondertussen worden dertien miljoen mensen in Zuidelijk Afrika met voedseltekorten en de hongerdood bedreigd. Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor de nood, zoals droogte, slecht overheidsbeleid, de verspreiding van HIV/Aids, schuldenlasten en de ineenstorting van onderwijs en gezondheidszorg. Een belangrijke oorzaak vormen in Malawi, Zambia en Mozambique de door de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bedachte en opgelegde landbouwhervormingen, die juist een groei van de opbrengsten en voedselzekerheid moesten bewerkstelligen.

De gevolgen van het Wereldbank- en IMF beleid voor armoede en voedselzekerheid in Malawi, Zambia, en Mozambique zijn gedocumenteerd in het Oxfam International rapport Death on the Doorstep dat vandaag uitkomt. âVijftien jaar lang hebben de Wereldbank en het IMF het opleggen van liberalisering van de landbouw aan arme landen mogen prediken. Daarbij is veel te weinig nagedacht over de gevolgen van de hervormingen voor de armste boeren in afgelegen gebieden. Waarom zijn we eigenlijk verbaasd dat die boeren intussen nog veel armer en zwakker zijn geworden?â stelt algemeen directeur Sylvia Borren van Novib/Oxfam Netherlands.

Oxfam International roept de internationale gemeenschap op om niet alleen op korte termijn de ergste nood van Zuidelijk Afrika te lenigen, maar ook de oorzaken van de crisis aan te pakken. De Wereldbank en het IMF moeten haast maken met een nieuwe benadering van hun aanpassingsbeleid, waaronder landbouw. Niet het mantra van liberalisering moet prioriteit krijgen, maar voedselzekerheid en armoedebestrijding.

Oxfam International is een federatie van twaalf ontwikkelingsorganisaties wereldwijd. Novib is hiervan de Nederlandse tak.

Bron: Novib, 26 augustus 2002
Auteur: Novib