Unie van Waterschappen

Persbericht

26 augustus 2002

Waterschappen achten zich voldoende deskundig bij aanbestedingen

De Nederlandse waterschappen achten zichzelf over het algemeen voldoende deskundig bij (grote) aanbestedingen. Mede door een proces van schaalvergroting achten zij zich steeds beter in staat om aanbestedingen qua inhoud, uitvoering en regelgeving goed uit te voeren. Dat blijkt uit een enquête van de Unie van Waterschappen, de koepelorganisatie van de 53 waterschappen in Nederland, onder haar leden.

Aanleiding voor het onderzoek was onder andere de parlementaire enquête naar het mogelijk voorkomen van bouwfraude. Uit de eigen enquête kwam naar voren dat ook waterschappen te maken hebben met onderlinge (prijs)afspraken door aannemers. Hoewel de waterschappen vinden dat er over het algemeen voldoende concurrentie op de markt is, meldt driekwart van hen dat de marktpartijen (aannemers) in sommige gevallen kennelijk onderling overleg voeren. Ruim de helft van de waterschappen voegt daaraan toe dat dit overleg in gemiddeld één kwart van de aanbestedingen ook werkelijk leidt tot onderlinge afspraken, in welke vorm dan ook. Wat betreft de veelbesproken rekenvergoedingen menen de betrokken waterschappen dat die slechts `ten dele' effect hebben op de praktijk van het overleg en de onderlinge afspraken.

De gezamenlijke Nederlandse waterschappen investeren op jaarbasis zo'n 900 miljoen euro in zogenoemde grote werken (dijken, kanalen, gemalen etc.). Van dit bedrag is circa 700 miljoen euro onderhavig aan onderhandse of openbare aanbestedingen.

Het eigen onderzoek onder de waterschappen vond plaats in samenspraak met het Ministerie van VROM, de gezamenlijke provincies (IPO) en gemeenten (VNG). De Unie van Wa-terschappen wil eind dit jaar in overleg met haar leden en in samenwerking met genoemde andere koepelorganisatie een `handreiking' opstellen voor alle waterschappen opdat aanbestedingen en inkopen nog eenduidiger en beter kunnen plaatsvinden.


-Einde persbericht-
Nadere inlichtingen kunt u verkrijgen bij Jelle Leenes, woordvoerder van de Unie van Waterschappen. Telefoon: 070-3519775 of 06-53175864.


---