Persbericht

Datum:
27-08-2002

Onderwerp:
Waterschap Rijn en IJssel wil verdroging tegengaan in Hengelo-Zelhem
---

Waterschap Rijn en IJssel wil verdroging tegengaan in Hengelo-Zelhem

Waterschap Rijn en IJssel wil de verdroging tegengaan in het ruilverkavelingsgebied Hengelo-Zelhem. Hiervoor is een plan opgesteld in samenwerking met de Dienst Landelijk Gebied, die de ruilverkaveling begeleidt. Op dinsdag 3 september houdt het waterschap hierover een informatieavond, voor belanghebbenden en belangstellenden, vanaf 20.00 uur in Het Witte Paard te Zelhem. Het plan ligt ter inzage van 2 tot en met 28 september 2002 in de gemeentehuizen van Hengelo en Zelhem, het waterschapskantoor Midden in Terborg en het hoofdkantoor van het waterschap in Doetinchem.

Landbouw en natuur in het gebied kampen in de zomerperiode met een tekort aan water, door maatregelen die in het verleden zijn genomen. In de ruilverkaveling zijn destijds de watergangen te diep uitgegraven en zo recht mogelijk aangelegd op basis van het toen geldende inzicht dat het water in het belang van de landbouw zo snel mogelijk afgevoerd moest worden. Vanaf eind jaren negentig kwamen er signalen uit de streek dat de maatregelen leidden tot vochttekorten in de landbouw en verdroging van de natuur.

Maatregelen
Naar aanleiding van signalen uit de streek hebben de Dienst Landelijk Gebied en Waterschap Rijn en IJssel een aantal maatregelen opgesteld om de grondwaterstand in het gebied te verhogen, zonder schade (wateroverlast) voor landbouw en natuur. Al in 1999 is hierover gesproken met belanghebbenden, op een inloopdag van de ruilverkaveling. Een van de maatregelen is het tegengaan van de drainerende werking van te diep ingesneden watergangen. Dit door de beekbodems te verhogen. Ook zullen beken meer natuurlijk worden ingericht, door aan één kant een verflauwd talud aan te leggen. De waterkant is hier minder steil. Natuurlijk ingerichte beken hebben als extra voordeel dat zij meer water kunnen vasthouden, zonder dat het peil stijgt. Andere voorgestelde maatregelen zijn: het plaatsen van bodemvallen om sterke stroming af te remmen en het plaatsen van een aantal regelbare stuwen om met name in de zomer het water langer vast te houden.
De totale kosten van het project zijn geraamd op ¬ 385.000,-. Hiervan betaalt het rijk 65% en het waterschap 35%. De
landinrichtingscommissie heeft zijn rol als opdrachtgever inmiddels overgedragen aan het waterschap, omdat de ruilverkaveling bijna is afgerond.


---

---
Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ester Reusink, beleidsmedewerker communicatie, 0314-369386, of met Amadé Holkenborg, beleidsmedewerker integraal waterbeheer en tevens projectleider, 0314-369628.