Ingezonden persbericht

Stichting Nijmeegse Orgelkring

Nijmegen, 17 augustus 2002

PERSBERICHT

Joost Langeveld speelt 'crème de la crème' van groot Frans componist

Trois Chorals, hoogtepunt oeuvre Cesar Franck

Op dinsdag 27 augustus geeft de Nijmeegse organist Joost Langeveld een concert in de Sint Stevenskerk. Langeveld speelt de Trois Chorals, het testament van de beroemde Franse componist Cesar Franck en twee improvisaties over het lied Ick zeg Adieu. Het concert in de zomerserie van de Nijmeegse Orgelkring begint om 20.30 De entree bedraagt 5 euro of 4 euro met korting; vijf concerten naar keuze kosten 20 en 16 euro.

Trois Chorals zijn te beschouwen als hét hoogtepunt van het orgeloeuvre van de vernieuwer van de Franse orgelmuziek, Cesar Franck. Franck was een groot componist en improvisator die tevens grondlegger was van de symfonische orgelmuziek. De Trois Chorals schreef hij in de laatste maanden van zijn leven. De drie composities zijn te beschouwen als een uitsmijter, zijn muzikaal testament. Want juist deze werken vertegenwoordigen het toppunt van Francks orgelkunst, de vrije en machtige improvisaties op eigen bedachte thema's.

In de 19e eeuw pakten componisten koraalmuziek revolutionair aan. Niks strenge bewerkingen, maar frivole fantasievolle vertolkingen werden het. Franck voerde die vernieuwing nog verder door, door ook zelf 'koraalmelodieën' te bedenken en daarop zijn fantasie bot te vieren. Hij gaf aan ieder van de Trois Chorals een eigen karakter. Choral no.1 in E major omvat een aantal variaties van de melodie, Choral no.2 in b minor is een passacaglia, waarin het thema als een stuwende kracht voortdurend in de compositie terugkeert met tot slot een fuga. Choral no. 3 in A minor is geschreven als een Sonate.

Franck was een beroemd improvisator, en paste dat talent hoorbaar toe in zijn composities. Langeveld wisselt de Trois Chorals daarom af met twee eigen improvisaties over Oud-Nederlandse lied Ik zeg Adieu. Langeveld zelf is eveneens bekend als improvisator, onder meer heeft hij vele stomme films begeleid en meermalen prijzen gewonnen op het Haarlems Internationaal Orgelimprovisatieconcours. En omdat hij het Königorgel tot op het bot kent, kan de musicus in de Stevenskerk alles uit de kast halen. Langeveld licht een tipje van de sluier op over zijn improvisaties. 'In het lied proef ik twee totaal verschillende sferen. Aan de ene kant is het gedicht een pijnlijk, droevig afscheid, maar tegelijk is het een hoopvol omdat de dichter zegt dat hij er altijd zal zijn. Die tegenstelling wil ik laten horen.'

Joost Langeveld studeerde orgel aan het Arnhems Conservatorium bij Bert Matter en sociologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Langeveld is docent muziekgeschiedenis, muziektheorie en kunstsociologie aan de universiteiten van Nijmegen en Utrecht. Hij geeft regelmatig nationaal en internationaal concerten.

Noot voor de pers: meer informatie kunt u verkrijgen bij Jenneke van de Streek, 024-3788696/070-3305507 of Joost Langeveld, 024-3226360

Renze Rustenburg e/o Jenneke van de Streek

Wedesteinbroek 1140
6546 RG Nijmegen
tel/fax 024-3788696
e-mail Vandestreek@cs.com / renzenjen@cs.com