GEZONDHEIDSNIEUWS

Overgewicht: eigen schuld, dikke bult

De centimeters van walrussen en playmates

HARDERWIJK, 27 augustus - De helft van alle Nederlanders is te zwaar en het aantal mensen met overgewicht stijgt nog steeds. Excuses als 'zware botten' of 'trage stofwisseling' ten spijt, dik zijn hoeft niet. Dat is de stellige overtuiging van Mayr-arts Margriet Oussoren. Zij zegt in het tijdschrift GezondheidsNieuws: 'Het is vaak een immense opgave, maar in principe is een gezond gewicht voor iedereen haalbaar.'

De oorzaak van de overgewicht-explosie is duidelijk: we eten te vaak, we eten te veel en we bewegen te weinig. Ondertussen rijzen de kosten van de gezondheidszorg als gevolg van het vele eten de pan uit. Suikerziekte, gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten vinden in belangrijke mate hun oorzaak in overgewicht.

Walrus
En dan zijn er ook nog psychosociale problemen. 'Mensen kunnen vreselijk grof zijn,' vertelt Pauline in GezondheidsNieuws. 'En het zijn niet alleen pubers die schelden. Tijdens het trimzwemmen riep een man van een jaar of zeventig keihard door het zwembad: 'Moet je dat zien, daar komt een walrus aan!'.'
De helft van alle vrouwen met overgewicht heeft al meer dan vijf pogingen gedaan af te vallen. Het volgen van een dieet is met tachtig procent de populairste methode. De in voeding gespecialiseerde arts Margriet Oussoren uit in GezondheidsNieuws zo haar bedenkingen bij strenge diëten. Kilo's die er tijdens een vermageringskuur afgaan, komen er later razendsnel weer bij.
Oussoren is voorstander van het onder begeleiding bereiken van een gezond gewicht. Mensen die eten uit troost hebben meer baat bij de hulp van een psycholoog dan van een diëtiste of voedingsdeskundige.

Playmates
Een maat voor overgewicht is de queteletindex (QI), de uitkomst van een rekensom waarbij het gewicht in kilo's wordt gedeeld door lengte in meters in het kwadraat. Van overgewicht is sprake als de uitkomst vijfentwintig of meer bedraagt. De tien procent Nederlanders met ernstig overgewicht hebben een QI van dertig of meer. Onderzoek heeft uitgewezen dat van deze groep de mannen een taille van minstens 102 cm hebben en de vrouwen minstens 88 cm.
Het kan ook anders. Een gemiddelde playmate heeft een QI van 18,3 en zit daarmee net beneden de ondergrens van een gezond gewicht (18,5). De taille van de playmate meet niet meer dan zestig centimetertjes.

/////