Euronext Amsterdam

27 Aug 2002 Alle beurshandel vanaf 9 december elektronisch Persbericht 2002.087

Alle beurshandel vanaf 9 december elektronisch

Amsterdam, Brussel, Lissabon, Londen, Parijs, 26 augustus 2002

Alle opties en futures in Amsterdam zullen volledig elektronisch verhandeld met ingang van 9 december, drie maanden eerder dan gepland.

De Amsterdamse optiebeurs sluit daarmee een periode van bijna 25 jaar `open outcry'-handel af, tijdens welke meer dan 500 miljoen contracten zijn verhandeld. Als statutaire zetel van Euronext N.V. en werkplek en ontmoetingsplaats voor honderden handelaren en medewerkers van Euronext, blijft Beursplein 5 het hart van de financiële gemeenschap in Nederland.

Euronext Amsterdam is in november 2001 begonnen met de geleidelijke overgang van vloerhandel naar schermenhandel. Op dit moment zijn 70% van alle opties en futures overgeheveld. Sluitstuk is de volledig elektronische verhandeling van opties op de AEX-index per 9 december 2002.

De Amsterdamse beurs heeft in 1997 besloten tot een stapsgewijze overgang van vloerhandel naar schermenhandel. Uitgangspunt bij de beslissing om vloerhandel gefaseerd in te ruilen voor een schermomgeving is dat er volle schermen moeten blijven. Dit betekent dat voor alle optieseries op het computerscherm prijzen te zien zijn waarop kan worden gehandeld. De particuliere belegger kan zo voorafgaand aan de transactie de prijzen waarop hij wil beleggen verifiëren. De particuliere belegger zorgt in Amsterdam voor een belangrijke bijdrage aan de handel.

Mede dankzij de toegenomen belanstelling van buitenlandse partijen voor de Amsterdamse beurs, heeft de overgang naar schermenhandel geleid tot een zeer substantiële omzetstijging, een hogere liquiditeit en lagere spreads voor beleggers. Voor professionele handelaren heeft Euronext tijdens de overgang een serie tariefsverlagingen doorgevoerd.

Euronext N.V. is in september 2000 ontstaan uit een fusie tussen de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs. Daarna is Euronext N.V. verder gegroeid door de aansluiting van de Portugese beurs BVLP en LIFFE, de London International Financial Futures and Options Exchange. De derivatenbeurzen van Euronext en LIFFE zullen worden samengebracht onder de paraplu van Euronext.liffe.

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs