Productschap Tuinbouw

Nederlandse bloemen blijven veruit favoriet in Griekenland

Bloemen van Nederlandse oorsprong blijven favoriet in Griekenland. Dit is gebleken uit een onderzoek dat op verzoek van Bloemenbureau Holland werd uitgevoerd door het Productschap Tuinbouw. Belangrijk verschil is er in kwaliteitsperceptie tussen bloemen van eigen, Griekse, bodem en die van Nederlandse oorsprong.

Een meerderheid van de bloemisten in Griekenland (95%) verkoopt geen producten van eigen bodem, terwijl de rest zowel eigen als geïmporteerde producten verhandelt. Voor wat betreft de kwaliteit van de bloemen scoort het Nederlandse product een ruime acht. Griekse bloemen scoren bijna een zeven en Italiaanse zes en een half op een schaal van tien. De sterke punten van het Nederlandse product zijn voornamelijk het brede assortiment en de betere kwaliteit. Een groot deel van de Griekse bloemisten is van mening dat ze tegen de concurrentie van Nederlandse zijde niet opgewassen zijn.

Daarnaast wordt de behoefte aan informatie over bestaande en nieuwe producten goed ingevuld door de Holland Flower en de productspecial die met het vakblad Anthi Diakosmisi meegestuurd wordt. Van alle bloemisten ontvangt 66 procent de Holland Flower, in 1997 was dit slechts tien procent. Twee van de drie Griekse bloemisten hebben gehoord van Bloemenbureau Holland terwijl dit in 1997 nog één op de twee was.

Telers en handelaren kunnen het rapport Bloemistenstructuuronderzoek Griekenland (rapportnummer 2002-80) gratis bestellen bij het Productschap Tuinbouw onder telefoonnummer 079 347 06 33 of e-mail j.claassen@tuinbouw.nl