Brunel International

27-8-2002

Brunel: marktherstel blijft uit

Brunel International heeft in het eerste half jaar van 2002 een omzet gerealiseerd van EUR 102,2 miljoen. Dit is gering lager dan de vergelijkbare periode in 2001 (EUR 106,7 miljoen). Brunel Duitsland en Brunel Energy kenden een sterke omzetgroei. Brunel Nederland en Brunel België moesten op het gebied van omzet terrein prijsgeven. De relatief grote afhankelijkheid van ICT-activiteiten, die kenmerkend is voor beide laatstgenoemde landen, is hier de belangrijkste oorzaak van.

Brunel International heeft in het eerste half jaar van 2002 een omzet gerealiseerd van EUR 102,2 miljoen. Dit is gering lager dan de vergelijkbare periode in 2001 (EUR 106,7 miljoen). Brunel Duitsland en Brunel Energy kenden een sterke omzetgroei. Brunel Nederland en Brunel België moesten op het gebied van omzet terrein prijsgeven. De relatief grote afhankelijkheid van ICT-activiteiten, die kenmerkend is voor beide laatstgenoemde landen, is hier de belangrijkste oorzaak van. De omzetafhankelijkheid van het thuisland is afgenomen van 44% tot 34%.
Brunel International boekte over de eerste zes maanden een netto verlies van EUR 0,9 miljoen. Over de eerste helft van 2001 werd een positief resultaat behaald. van EUR 1,4 miljoen. Het gemiddeld aantal directe medewerkers groeide van 2.903 in 2001 naar 2.986 in 2002. Het aantal indirecte medewerkers daalde van 648 naar 606. De gemiddelde omzet per indirecte medewerker steeg van EUR 164.700 naar 168.600. De overhead in percentage van de omzet daalde van 26,6% naar 25,7%. De bruto marge in 2002 was 24,4% tegen 28,8% in 2001. Dit is een gevolg van de eerdergenoemde slechte omstandigheden in de ICT-sector, die met name in het eerste kwartaal relatief veel leegloop hebben veroorzaakt, en daardoor een drukkend effect op de marge. De balans van Brunel bleef sterk. De solvabiliteit per 30/6/2002 is 77,9% tegen 74,6% in 2001.

De strategie van Brunel International kent drie pijlers: operational excellence, focus op gespecialiseerde segmenten en commerciële slagkracht.
De kwaliteit van de procesgang is speerpunt in alle landen. De geslaagde implementatie van Oracle ERP in Nederland, en de daarmee samenhangende kwaliteitsslagen, zijn hier de meest recente voorbeelden van. De stroomlijning van de backoffice zal leiden tot een hoge klanttevredenheid door foutloze verwerking en een aanzienlijke verbetering van de kostenefficiency.

De focus op gespecialiseerde segmenten krijgt o.a. gestalte door de opening van nieuwe vestigingen voor Brunel Energy, de recente acquisitie van Van Kesteren van Vliet in Nederland en de start van de nieuwe activiteit Brunel Insurance & Banking. Ook in het tweede half jaar zijn meerdere initiatieven te verwachten.
De commerciële slagkracht is cruciaal voor het behouden van de huidige marktposities en voor het winnen van terrein bij een aantrekken van de economie. Brunel blijft in alle regio's investeren in de kwaliteit van de verkooporganisatie. Bovendien is de sterke balans een garantie voor de continuïteit van de onderneming.

Hoewel de omzet- en resultaatontwikkeling geen reden tot juichen geven, is de constatering van de directie van Brunel International dat de organisatie het afgelopen jaar op alle fronten sterk aan kwaliteit en kracht gewonnen heeft.

Jan Arie van Barneveld, CEO Brunel International: "De doorgevoerde herstructurering en stroomlijning van de organisatie heeft ons sterk gemaakt. De teruggekeerde fitheid van de organisatie stelt ons in staat de huidige economische problematiek het hoofd te bieden en biedt ons een uitstekende startpositie bij een economische opleving".

Brunel Nederland
Brunel Nederland heeft in de eerste helft van 2002 een omzet gerealiseerd van EUR 34,3 miljoen. In 2001 was dit EUR 47,1 miljoen. De daling is met name terug te voeren op de activiteiten in de ICT-sector. Voorts kende ook Brunel Engineering (bemiddeling van ingenieurs) een teruggang. De omzetontwikkeling kende haar dieptepunt in de maanden oktober 2001 tot en met april 2002. Brunel Nederland behaalde in de eerste zes maanden een negatieve EBITA.
De directie van Brunel rekent niet op een verdere daling van de omzet in de tweede helft van het jaar, hoewel de ontwikkeling van de ICT-sector een moeilijk te voorspellen factor is.

Brunel Nederland heeft in het eerste half jaar twee nieuwe nieuwe activiteiten gestart, die in het tweede half jaar zullen bijdragen aan omzet en resultaat. Het betreft de overname van Van Kesteren van Vliet en de lancering van een nieuwe businessline Brunel Insurance & Banking.

Van Kesteren van Vliet is een service- en adviesbureau dat zich richt op sociale diensten en gemeentelijke overheden. De hoofdactiviteit is detachering en opleiding van tijdelijk personeel in diverse functies. Brunel Insurance & Banking is een nieuwe specialisatie. Vanuit een zeer gedegen kennis van de branche en de bedrijven biedt deze businessline diensten op het gebied van advisering en projectmanagement, detachering van hoogopgeleide verzekeringsspecialisten en outsourcing.

Brunel Energy
Brunel Energy (wereldwijde detacheringsactiviteiten in de sector van olie- en gaswinning) heeft conform de verwachting een aanzienlijke omzetgroei gerealiseerd. De totale omzet over het eerste half jaar van 2002 bedroeg EUR 33,7 miljoen (stijging t.o.v. 2001 van 34%). De operatie kende een bevredigend winstniveau.
In het algemeen bestaat er bij olie- en gasmaatschappijen in toenemende mate behoefte om bepaalde delen van hun operatie te outsourcen. Alleen de vitale processen worden op de eigen payroll gehouden. De rol van Brunel Energy is de juiste expertise te leveren om de projectteams compleet te maken. De verwachting is dat deze trend door zal zetten en dat mondiale aanwezigheid van Brunel Energy noodzakelijk is om adequaat aan de wensen van haar klanten te voldoen.

Ter versterking van het wereldwijde netwerk is begin 2002 een vestiging geopend in Calgary, Canada. Voorts zal nog dit jaar een acquisitie plaatsvinden die de positie van Brunel Energy in Noord-Amerika verder versterkt.

Brunel Duitsland
De omzet van Brunel Duitsland steeg ten opzichte van het eerste half jaar van 2001 met bijna 50% naar EUR 20.5 miljoen. Deze groei is grotendeels autonoom. Het vorig jaar geacquireerde IVM Railmotive droeg EUR 2,6 miljoen omzet bij.
De verwachting was dat Duitsland in 2002 positief zou bijdragen aan het resultaat. De slechte economische omstandigheden in Duitsland hebben echter tot gevolg gehad dat de infrastructuur langzamer tot rendement komt. De EBITA in het eerste half jaar was EUR 0,7 miljoen negatief.
De berichten over mogelijke stimulering van flexibele arbeid vanuit de politiek vormen een positief element. De directie van Brunel is echter van mening dat de mogelijke effecten hiervan op korte termijn nauwelijks zichtbaar zullen zijn. Doorslaggevend is het moment waarop de economische activiteit weer toeneemt.

Brunel België
Brunel België is voor een groot deel afhankelijk van de ICT-sector. De problematiek van dit segment heeft geleid tot een omzetdaling en het onder druk staan van de marge. De omzet over de eerste zes maanden van 2002 kwam uit op EUR 8,6 miljoen ten opzichte van EUR 10,8 miljoen in 2001.
Naast ICT is Brunel in België actief in de bemiddeling van ingenieurs. Brunel Engineering boekte een omzetstijging van ca. 40%. De EBITA van België bleef, ondanks de slechte ICT-markt, positief.