Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 augustus 2002

PvdA wil hoorzitting over noodcapaciteit drugskoeriers



Op 16 augustus heeft de ministerraad ingestemd met een voorstel van minister Donner van Justitie om de werking van de tijdelijke wet noodcapaciteit drugskoeriers met tenminste twee jaar te verlengen, en tot enkele aanpassingen van deze wet.

Het laatste overleg over deze problematiek met de minister dateert van 3 juli 2002. Dit overleg was slechts van korte duur met als gevolg dat niet de gehele problematiek voldoende aan bod kwam. Het overleg was mede daarom naar het oordeel van de PvdA onbevredigend. Na 3 juli heeft de problematiek rondom drugkoeriers meerdere malen het nieuws gehaald; vaak waren dat berichten die op het eerste gezicht nogal tegenstrijdig waren.

Omdat de Partij van de Arbeid zich inmiddels grote zorgen maakt over deze kwestie, willen PvdA-kamerleden Wolfsen en Van Heemst graag al voor het volgende overleg met de minister alle feiten helder op tafel hebben. Deze zorgen hebben onder meer betrekking op de vraag of en, zo ja, in welke mate de aanpak van de bolletjesslikkers ten koste gaat van de bestrijding van de andere criminaliteit, zoals geweld en berovingen, die diep ingrijpt in het dagelijks leven van de burger.

Wolfsen en Van Heemst stellen de leden van de vaste Kamercommissie voor Justitie daarom voor om ter voorbereiding op het overleg een hoorzitting te houden. Een hoorzitting waarin onderzoek wordt verricht naar alle feiten die verband (kunnen) houden met dit onderwerp. Volgens de kamerleden kunnen bijvoorbeeld de procureur-generaal, de coordinerend officier op de Antillen, de directeur van Securicor en een stafrechtadvocaat worden gehoord. Tijdens de eerstvolgende procedurevergadering zullen zij dit voorstel nader toelichten.