ABBOTT BV

Reductil effectief bij vrouwen met ernstig overgewicht en diab

Hoofddorp, 27 augustus 2002 - Personen met ernstig overgewicht (obesitas) kunnen het risico op het ontwikkelen van diabetes type II verkleinen door hun overgewicht aan te pakken. Is er eenmaal sprake van type II diabetes dan blijkt dat gewicht verliezen extra moeilijk is. Gewichtsreductie met behulp van medicatie kan dan een optie zijn. In een recent gepubliceerde studie1 bleek sibutramine het meest effectief in het bewerkstelligen van gewichtsverlies bij 150 vrouwen met obesitas. In drie groepen kregen de vrouwen zes maanden lang óf sibutramine, óf orlistat óf metformine als medicatie. In het onderzoek werd verder geconcludeerd dat de drie therapieën gelijkwaardig zijn met betrekking tot het verminderen van cardiovasculaire risico's en zouden kunnen bijdragen tot het verminderen van het risico op diabetes type II.

Uit een reeds eerder verschenen studie in Diabetes Care2 bleek dat vrouwen met ernstig overgewicht én diabetes type II ook duidelijk baat hebben bij het gebruik van sibutramine naast hun medicatie voor diabetes type II. Er werd door Reductil een significant gewichtsverlies bewerkstelligd, waardoor een verbeterde bloedglucosespiegel en een positieve verandering van het lipidenprofiel werden bewerkstelligd. Dit wetenschappelijk onderzoek is gehouden bij 60 vrouwen met ernstig overgewicht, diabetes type II en een slecht gecontroleerde bloedsuikerspiegel.

De 60 vrouwen volgden een voorgeschreven dieet en kregen medicatie voor hun diabetes type II. De helft van hen kreeg sibutramine, de anderen een placebo. Na zes maanden bleek dat de groep met sibutramine een groter gewichtsverlies liet zien dan de placebogroep. Ook de bloedsuikerwaarden namen in de sibutramine-groep meer af dan in de controlegroep. De onderzoekers concluderen dan ook dat sibutramine een effectieve en veilige toevoeging is bij orale diabetes type II-medicatie bij obese vrouwen.

Bij mensen met ernstig overgewicht is het spierweefsel minder gevoelig voor insuline, dat moet zorgen voor opname van glucose door spierweefsel (glucose-intolerantie). Bij toenemende glucose-intolerantie is er steeds meer insuline nodig om dezelfde hoeveelheid glucose op te kunnen nemen. De productie van insuline komt vervolgens onder druk te staan en uiteindelijk is medicatie nodig om voldoende insuline te produceren om het bloedsuikergehalte in het lichaam op peil te houden.

Er is sprake van ernstig overgewicht (obesitas) als de BMI (Body Mass Index) meer dan 30 kg/m2 is. De berekening is als volgt: kilogram gewicht gedeeld door (lengte in meters)2. In Nederland is bijna één op de tien mensen obees. Dit is anderhalf keer zoveel als tien jaar geleden. Verwacht wordt dat het aantal de komende jaren alleen nog maar toeneemt.

Het is belangrijk voor mensen met obesitas om gewicht verliezen. Onder meer om te voorkomen dat diabetes type II ontstaat óf als er al sprake is van type II diabetes om te voorkomen dat steeds meer medicatie nodig is voor de controle van de bloedsuikerspiegel. Het is echter gebleken dat mensen met diabetes type II én overgewicht extra moeite hebben om gewicht te verliezen. Voor deze groep mensen kan gewichtsreductie met behulp van medicatie een optie zijn, zoals ook uit genoemde studies blijkt.

Sinds ongeveer een jaar is Reductil verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Bewezen is dat met sibutramine een drie à vier keer grotere kans van slagen bestaat dan met een dieet en extra bewegen alleen3. Het middel werkt op twee manieren. Aan de ene kant geeft het een sneller gevoel van verzadiging. Hierdoor worden patiënten op een positieve manier ondersteund bij hun dieet. Daarnaast wordt het energieverbruik tijdens het gewichtsverlies minder verlaagd. Verlaging van het energieverbruik is een gebruikelijke reactie van het lichaam op gewichtsafname. Blijvend gewicht verliezen wordt daardoor extra moeilijk. De in Nederland geregistreerde maximale dagdosering is 15 mg.

Reductil maakt deel uit van het Weightsupportprogramma (zie ook: www.weightsupport.nl).


---