SAS Nederland zet groei ook in 2002 door

15-20% groei verwacht voor 2002; IDC dicht SAS marktleiderschap toe

Huizen, 27 augustus 2002 - SAS Nederland heeft een zeer goed eerste half jaar achter de rug. Waar de IT-branche als geheel in mineur verkeert, heeft SAS haar groei doorgezet, zowel in omzet als in aantal medewerkers. In de eerste zes maanden van dit jaar is er een stijging in verkoop van 6%. Omdat traditiegetrouw in de tweede helft van het jaar relatief meer opdrachten worden binnengehaald, verwacht SAS voor dit jaar een verkooptoename van 15-20%. Opvallend is ook de extra omzet bij bestaande opdrachtgevers: 98% van alle klanten intensiveerde de relatie met SAS wat leidde tot 18% meer omzet bij huidige klanten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In de markt van analytische en strategische beslissingsondersteunende software heeft SAS inmiddels een leidende positie bemachtigd. Deze week maakte onderzoeksbureau IDC bekend dat SAS zich opnieuw vestigt in de Top 5 van analytische softwareleveranciers. Eerder deze maand gaf IDC aan dat SAS marktleider is in Information Access Tools. Het Amerikaanse blad 'Bank Technology News' noemde in haar jongste uitgave SAS 'a company to watch'. Het bedrijf wordt geschaard in de Top 10 van bedrijven met 'best of breed products' voor banken en financiële instellingen.

"Wij zien dat de focus op kostenbeheersing niet betekent dat investeringen in Business Intelligence software achterwege blijven. Sterker, senior management wil juist investeren in analytische software om snel kosten te besparen", aldus Huub Janse, Managing Director SAS Nederland. "Het afgelopen half jaar hebben verschillende klanten hun investering in onze business intelligence software binnen enkele maanden terugverdiend".

SAS proeft bij klanten en prospects steeds meer de behoefte aan snelle en hoge ROI (Return on Investment, door SAS ook wel 'Return on Intelligence' genoemd). "Dure en lange consultancytrajecten en enorme IT-investeringen die zich niet snel terugbetalen worden in het huidige klimaat keihard afgestraft. Iets wat vreemd genoeg in de periode van economisch sterke groei niet altijd het geval was", aldus Janse.

De groei van SAS vertaalt zich ook in arbeidsplaatsen; in de afgelopen zes maanden ging SAS van 80 naar 96 medewerkers. Een zeer opmerkelijke stijging van 20% daar waar in de markt eerder sprake is van aannamestops en zelfs ontslagenen. SAS investeert alleen dit jaar al 4 miljoen euro in haar belangrijkste kapitaal; haar mensen. Daarnaast zorgt samenwerking met steeds meer partners voor een sterkere positie in de markt. In 2002 kwamen er partners bij als KPMG Consulting, Accenture en EDS.

Verwachtingen rest 2002
De tweede helft van het jaar moet het gros van de omzet voor SAS opleveren. Verwacht wordt dat het bedrijf aan het eind van het jaar met 25 miljoen euro zo'n 15-20% meer omzet heeft behaald dan vorig jaar. In vergelijking met haar directe concurrenten een opvallend resultaat; winstwaarschuwingen en (personele) inkrimpingen zijn daar eerder aan de orde. Een belangrijke groeimarkt is de bancaire sector, waar antifraude software hoog op de agenda staat. Verder staat software die kan bijdragen aan meer financiële transparantie in de belangstelling, in navolging van de recente beurs -en boekhoudschandalen.

SAS zag in de VS een minder sterke groei dan in Nederland maar blijft ook daar met een stabiel positieve situatie een witte raaf in de IT-branche. SAS is wereldwijd al sinds haar oprichting winstgevend, in 2001 voor het 26ste jaar op rij. De verwachting is dat SAS ook in 2002 winstgevend zal zijn. SAS handhaaft ook haar beleid om 30% van haar totale omzet in R&D te investeren, om haar sterke marktpositie verder uit te bouwen.

Over SAS
SAS is wereldwijd de grootste, niet-beursgenoteerde softwareleverancier en marktleider in strategisch beslissingsondersteunende software: Business Intelligence. Door deze software weten beslissers wat er binnen het bedrijf gebeurt, beschikken zij snel over betrouwbare en actuele informatie en kunnen daardoor gefundeerde beslissingen nemen. Relaties binnen een organisatie en met klanten en toeleveranciers worden versterkt. SAS is opgericht in 1976 en is sinds 1986 actief in Nederland. Wereldwijd gebruiken meer dan 38.000 bedrijven, overheidsorganisaties en universiteiten de software van SAS. 98% van de Fortune100 bedrijven en 90% van de Fortune 500 bedrijven zijn klant van SAS.

Bezoek voor meer informatie: www.sas.com/nl .

Contactgevens (