Provincie Overijssel

Veiligheid raakt ons allemaal

hoog water in Overijssel

Veiligheid raakt ons allemaal. Vrijwel iedereen heeft dagelijks met dit onderwerp te maken. Veiligheid is een kerntaak van de overheid. Na de vuurwerkramp in Enschede (2000) en de nieuwjaarsbrand in Volendam (2001) bleek dat de rol van de overheid groot is en krachtiger moet worden neergezet.

Meer dan ooit is iedereen zich bewust van de noodzaak de veiligheid te vergroten. Het is een voorwaarde voor een leefbare samenleving. De overheid, maar ook organisaties, het bedrijfsleven en burgers zijn er verantwoordelijk voor.

Het zijn vooral gemeenten die daarbij een belangrijke rol vervullen, want ze hebben veel contact met de inwoners en de bedrijven. Ook de provincie Overijssel draagt bij aan het veiligheid.

Van oudsher heeft de provincie taken op het terrein van openbare orde en veiligheid. Deze zijn afgeleid van het takenpakket van de Commissaris van de Koningin. Deze taken betreffen onder andere de coördinerende en toetsende rol van de provincie op het vlak van openbare orde en veiligheid en dan met name de rampenbestrijding. Daarnaast is er al langer aandacht voor verkeersveiligheid en milieuveiligheid.

Inmiddels let de provincie meer en meer op `integrale veiligheid'. Dat begrip wordt gebruikt om de samenhang aan te geven tussen de diverse veiligheidsthema's. Ofwel: een veilige wijk is pas `ok' als er niet alleen gekeken wordt naar een goede aanleg van wegen, maar ook naar het hang- en sluitwerk. Vandalisme kan misschien beperkt worden door de aanleg van `hangplekken' voor jongeren én een lagere uitval van lesuren. Hoe we te werk willen gaan, hebben we vastgelegd in het Programma Integrale Veiligheid.

Op dit moment letten we onder andere heel sterk op:
* de rampenbestrijding, bijvoorbeeldde actualisering van rampenplannen door gemeenten;
* het maken de ontwikkeling van de risicokaart;
* externe veiligheid;
* verkeersveiligheid.
Daarbij werken we sterk samen met de Overijsselse gemeenten, politie, brandweer en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Overijssel (ROVO).

Bestuursakkoord 1999-2003

In het bestuursakkoord is "Overijssel veiliger maken" opgenomen als één van de ambities van het provinciaal bestuur. "Het veiligheidsvraagstuk moet integraal aangepakt worden. De provincie staat hierin een actief stimulerende, coördinerende en zo nodig handhavende rol voor. Dit geldt voor een diversiteit van aspecten als criminaliteit, hoogwater en verkeersveiligheid". Deze ambities zijn vertaald in het Programma Integrale Veiligheid (2000 t/m 2002). Doel van het programma is bij te dragen aan het veiliger maken van Overijssel. Om dit doel te realiseren is het noodzakelijk dat de aandacht voor veiligheid in alle relevante beleidsterreinen wordt vergroot. Ook moet veiligheid verankeren in het beleid van de provincie. Daarnaast wil de provincie nadrukkelijker haar rol vergroten als veiligheidspartner.

© 2000 Provincie Overijssel