Rijksvoorlichtingsdienst

voetballers 27 aug 2002
REMKES: 'VAKER VERBIEDEN VAN WEDSTRIJDEN OVERWEGEN'

Burgemeesters, voetbalclubs en de rijksoverheid gaan duidelijker afspraken maken over de aanpak van voetbalvandalisme. Dat is de uitkomst van een gezamenlijk overleg dat de partijen dinsdagavond voerden.

Minister Johan Remkes (BZK) toonde zich na afloop tevreden over het overleg: 'We hebben vastgesteld dat het geen enkele zin heeft om elkaar de zwarte piet toe te spelen. Burgemeesters, clubs en ikzelf hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid'. Ook is geconstateerd dat bestaande regels niet altijd op de dezelfde manier gehanteerd worden.Afgesproken is daarom dat de regels in de komende weken nog eens bekeken worden. In november worden dan in een vervolgoverleg definitieve afspraken gemaakt.

Vuurwerk en dronken supporters
De minister vindt dat er soms te voorzichtig wordt opgetreden door lokale bestuurders: 'Ik zou er niet tegen zijn als burgemeesters vaker gebruik zouden maken van hun bevoegdheden'. Remkes doelt op de mogelijkheid om wedstrijden stil te leggen of te verbieden bij (dreigende) overlast door voetbalsupporters: 'Zaken als vuurwerk in het stadion of bussen vol dronken supporters zijn niet te tolereren'.

Stadionverboden en politie-inzet
In het vervolgoverleg in november wil de minister in ieder geval over twee onderwerpen afspraken maken. Zo zouden stadions anders ingericht moeten worden om een betere controle op supporters met een stadionverbod mogelijk te maken. Bovendien wil de minister dat er per jaar afspraken gemaakt worden over de inzet van politiepersoneel bij voetbalwedstrijden. Op termijn moeten deze afspraken er voor zorgen dat de overlast vermindert en de inzet van politie teruggedrongen kan worden.