Gemeente Woudrichem

05/08/2002
Uitreiking Certificaten en Maxers SITMA Groep
27 augustus 2002, 19.00 uur, brandweerkazerne te Woudrichem

Genodigden:
Burgemeesters Land van Heusden en Altena
Regionaal Geneeskundig Functionaris
Medewerkers GHOR
Leden SITMA-Groep met partners
Cdt. Brandweer Werkendam, Woudrichem en Aalburg Teamchef Politieteam Altena
OC's Politieteam Altena
OVD Brandweer Land van Heusden en Altena
Vertegenwoordiging Ambulancepost Timmermans
Pers

Programmaoverzicht:

19.00 uur Opening door GHOR medewerker, de heer Van Peer 19.05 uur Toespraak burgemeester Woudrichem, de heer Van Harten 19.15 uur Toespraak Regionaal Geneeskundig Functionaris, de heer De Laat
19.25 uur Uitreiking certificaten en maxers door Bgm. Van Harten en RGF De Laat
19.40 uur Dankwoord Groepsleider SITMA Groep
19.50 uur Fotosessie bij voertuig met aanhanger SITMA Groep 20.00 uur Sluiting

Achtergrondinformatie

'SITMA GROEP' Land van Heusden en Altena
Een paar bruggen weg en het Land van Heusden en Altena is haast niet meer bereikbaar. Het kan dan langer duren voordat grootschalige medische bijstand vanuit Breda is gearriveerd. In afwachting van deze bijstand moet ook deskundige medische hulp geboden kunnen worden. De Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) van de regio West-Brabant heeft hiertoe, samen met de medewerkers van ambulancedienst Timmermans, een Medisch Assistentie Team Land van Heusden en Altena opgericht en opgeleid. Deze groep vrijwilligers is bij eventuele rampen direct inzetbaar. De officiële benaming van deze groep luidt:

Snel Inzetbaar Team ter Medische Assistentie (SITMA) Men heeft hiertoe de beschikking gekregen over een uitrukvoertuig met een volledig ingerichte 'rampenaanhanger'. Deze combinatie staat gestald in de brandweerkazerne van Woudrichem. De aanhanger is aangepast door de medewerkers van de ambulancedienst waardoor hij direct inzetbaar is bij een grootschalig ongeval of in een andere rampsituatie.

De vrijwilligers die deel uit maken van dit team zijn in het bezit van een geldig EHBO-diploma met reanimatie aantekening. Bovendien hebben zij een specifieke opleiding gehad van enkele mensen van de ambulancedienst Timmermans.

De werkgever van de vrijwilliger heeft toestemming gegeven voor de activiteiten van zijn werknemer, omdat de vrijwilliger binnen een half uur bij de standplaats van het voertuig moet kunnen zijn. De vrijwilliger is medisch gekeurd en moet zoveel mogelijk een pieper bij zich dragen. Jaarlijks volgt de vrijwilliger vier herhalingslessen en neemt deel aan twee oefeningen. Ook loopt de vrijwilliger jaarlijks twee dagen stage bij de ambulancedienst. De mensen van de SITMA en de ambulancedienst zijn er klaar voor.