Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 23-08-2002

Televisie
2VANDAAG
Uitzending dinsdag 27 en donderdag 29 augustus
Nederland 2 - 17.30 uur


2Vandaag over yolanda uit epe

In de uitzending van dinsdag 27 en donderdag 29 augustus a.s. blikt 2VANDAAG terug op de Eper incestzaak. Wat is er sinds de spraakmakende affaire gebeurd met de hoofdrolspeelster Yolanda? En wat heeft deze zaak voor gevolgen gehad voor de zedenrecherche?

De Eper incestaffaire werd betiteld als 'grootste incestzaak in ons land'. In het dorpje Epe bracht Yolanda een incestaffaire naar buiten die zijn weerga niet kende. Ze beschuldigde haar ouders, andere familieleden en vrienden van de familie van jarenlang seksueel misbruik, opgewekte abortussen en babymoorden. Tijdens de rechtszittingen werd duidelijk dat er door de politie van Epe grove fouten zijn gemaakt bij het horen van getuigen. Acht jaar na de laatste rechtszitting brengt 2VANDAAG een tweeluik over de gevolgen van deze zaak: voor Yolanda zelf én voor de zedenrecherche.

Deel 1 - dinsdag 27 augustus:
Portret van Yolanda acht jaar na het gruwelijke incestdrama.

Samen met haar zes kinderen probeerde ze de afgelopen jaren haar leven weer vorm te geven. Vaak dringt het verleden zich aan haar op en wordt zij pijnlijk geconfronteerd met allerlei vooroordelen. Want die zijn er nog steeds. Als slachtoffer werd ze veroordeeld tot fantaste waardoor het opbouwen van een normaal gezinsleven bijna onmogelijk blijkt. Ook haar kinderen hebben er last van. Zo wordt haar dochter op school uitgemaakt voor hoer. Een aantal mensen is door de rechtbank veroordeeld voor het jarenlange misbruik en het geweld. Maar de babymoorden konden niet worden bewezen en werden vervolgens toegeschreven aan de fantasie van Yolanda. Toch knokt ze door tegen de nachtmerries van het verleden, voor haarzelf en voor haar zes kinderen met wie ze nu een hecht gezin vormt.

Deel 2 - donderdag 29 augustus:
De fouten in de Eper incestaffaire

Tijdens de rechtszaak is gebleken dat de politie grove fouten heeft gemaakt in het onderzoek naar de Eper incestaffaire. De verhoren zijn bijvoorbeeld niet allemaal goed gedocumenteerd. Deze nalatigheden stonden een goede rechtsgang in de weg. Naar aanleiding van de zaak werden bij de zedenrecherche verschillende veranderingen doorgevoerd. De opleiding tot zedenrechercheur is aangepast. En de meest recente ontwikkeling is de oprichting van de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken. Deze groep beoordeelt aangiftes van omvangrijke en complexe zedenzaken, zoals destijds de zaak Yolanda. Enkele leden van deze groep vertellen in 2VANDAAG wat de zedenrecherche heeft geleerd van de Eper incestzaak en waar de politie nu nog steeds de fout in gaat.