Ingezonden persbericht

DINSDAG 27 AUGUSTUS

10 JAAR NA DOOD TANTE LEEN
STEEDS BEN JIJ IN MIJN GEDACHTEN...

In 1992 overleed Tante Leen. De enige Nederlandse zangeres met een eigen standbeeld. Belgen beschouwde haar als de Hollandse Edith Piaf. Tante Leen, die pas op 43-jarige leeftijd voor het eerst op het podium stond, groeide uit tot onze eigen Amalia Rodrigues. De poetsvrouw en garnalenpelsster uit de Willemstraat werd samen met zingende kelner Johnny Jordaan de ultieme vertolkster van het Amsterdamse lied.

Toch was er nog nooit een documentaire over deze bijzondere vrouw gemaakt. In de maand van de tiende verjaardag van het heengaan van Tante herdenkt MokumTV Tante Leen met de documentaire STEEDS BEN JIJ IN MIJN GEDACHTEN. Gezien het bijzondere karakter willen we deze uitzending niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Dinsdag 27 augustus 2002 heeft zo maar, op een doordeweekse dinsdagmiddag. een Tante Leen middag plaats. Inclusief een carrillonconcert door stadsbeiaardier Boudewijn Zwart om 12 uur op de Westertoren, een aansluitende cruise met de rondvaartboor De Waterlelie en een Tante Leen-middag in café De Kuil. En om 11 uur, 20 uur en 23 uur uitzending van de MokumTV documentaire 'Steeds ben jij in mijn gedachten" via Salto A1.

zie voor het volledige programma www.mokumtv.nl

DE DOCUMENTAIRE
In de Tante Leen documentaire "Steeds ben jij in mijn gedachten' is uniek herondekt live-materiaal uit het archief van Amsterdam Televisie te zien en te horen. Het betreft opnames van Dick en Kitty van der Geld, gemaakt tijdens een free-concert in het hartje van de Jordaan. In een bomvolle Westerstraat zingt Tante haar grote hits als Rode Rozen, Als je maar eerlijk bent en het ontroerende Diep in mijn hart.

Fred Jansen, de zoon van Tante Leen, wordt nog vaak herinnert aan zijn moeder als deze op de radio te horen is. Fred: "Gelukkig klinken haar liedjes nog steeds". Jantje Boeketje, de bekende dichtende bloemenman, blijkt ook een groot liefhebben van Tante, want "bloemenmannen hebben die wat met Tante Leen". De Marokkaanse kok Abdelillah Chay: "Ik moest altijd huilen als ik Tante Leen hoorde, want ze herinnerde me aan de Egyptische zangeres Oum Kalsoum. Die zien we ook in een fragment van Anta Oumri. Volgens Jantje Boeketje staat Tante Leen op het niveau van Edith Piaf, waarvan we een fragment van La Foule zien.

Met Peter Pols bezoeken we Westgaarde en Tante's geboortehuis in de Willemstraat. Tante Leen en Johnny Jordaan zingen: Waar Liefde woont.

In het Rothaanhuis aan de Rozengracht beleefde Tante Leen haar doorbraak. Op 7 februari 1955 vond op initiatief van platenmaatschappij Bovema een voorronde voor het Jordaan talentenfestival in het Rothaanhuis plaats. Uit de 103 deelnemers worden 15 finalisten gekozen. Het Rothaanhuis zal lange tijd een belangrijke rol blijven vervullen.

Op 2 maart 1955 heeft de eindstrijd plaats in Krasnapolsky en wordt interieurverzorgster Lena Jansen tweede achter de zingende kelner Johnny Jordaan. Zij vertolkt Steeds ben jij in mijn gedachten en als toegift Hand In Hand, beide composities van Jaap Valkhoff en Hans Ruf jr. Dit is overigens een ander nummer dan het eveneens door de Rotterdammer Valkhoff geschreven Hand In Hand Kameraden, want Tante Leen is haar hele leven lang fervent supporter van Ajax geweest

Op zondagen maakt de wereldomroep hier opnames van de optredens van het Gouden Jordaan-duo. Pi Veriss, de maker van o.a. het lied Geef mij maar Amsterdam, kon zich de optredens van Leen en Johnny hier nog maar al te goed herinneren. Vaak moest er politie te paard aan te pas komen om het al te enthousiaste publiek in toom te houden. Pi Veriss over de woelige taferelen rond de optredens: "We konden alleen maar vluchten".

Harry de Groot praat over eerste opname Tante Leen en Johnny Jordaan. Harry de Groot: Bij de ouders van Tante Leen moesten de kinderen, het waren er twaalf of dertien, op zondag thuisblijven, want dan werden de kleren gewassen en rondom de kachel opgehangen om te drogen.

Wij danken U voor de aandacht die u aan dit Amsterdamse fenomeen zult besteden.

Info: MokumTV 020 7767608
email: info@mokumtv.nl