Korps: Friesland, plaats: Fryslân 27-08-2002
Politieberichten van 26/8 (13.00 uur) t/m 27/8 (07.00 uur)

Joure: inbraak auto
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Pastorielaan. Door verbreking van het portierslot kwam men binnen. Uit de auto werden een radio/cd-speler, 7 cds en een tas, inhoudende een rijbewijs, een kentekenbewijs, een bankpasje, een portemonnee en sleutels. De eigenaresse, een 21-jarige inwoner van Heeerenveen, heeft aangifte gedaan.

Heeg: inbraak VVV-kantoor
Afgelopen weekend werd ingebroken in het VVV-kantoor aan de Harinxmastrjitte. Door verbreking van een toegangsdeur is men het gebouw binnengekomen. Het gehele pand werd doorzocht. Het geld uit de fooienpot, nog geen honderd euro, werd weggenomen, alsmede wat snoepgoed. Een medewerker, een 39-jarige inwoner van Bolsward, heeft aangifte gedaan.

Marrum: mishandeling
Maandag omstreeks 14.40 uur deed een 39-jarige inwoner van Marrum aangifte van mishandeling. Het slachtoffer had zijn kaak op twee plaatsen gebroken. De man had afgelopen zaterdag omstreeks 23.30 uur klappen gekregen van een groepje mannen, vermoedelijk vier, toen hij een horecagelegenheid aan de Lange Herenweg te Marrum verliet. Toen het slachtoffer buiten stond, werd hij plotseling van achteren aangevallen. Hij werd door de mannen geslagen en geschopt. Wat de aanleiding tot de mishandeling is geweest, is nog niet duidelijk. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Deinum: aanrijding
Maandag omstreeks 15.45 uur bemerkte de bestuurster van een personenauto te laat dat de slagbomen van de brug in de Westergoawei naar beneden gingen. De bestuurster, een 54-jarige inwoonster van Bolsward, kon haar auto niet tijdig tot stilstand brengen en reed vervolgens onder de eerste slagbomen door. Zij verkeerde in de veronderstelling dat de brug direct omhoog zou gaan en gaf daarop in een paniekreactie gas bij. Aan de andere kant van de brug trachtte zij de slagbomen te ontwijken en kwam hierbij op de weghelft voor het tegemoet komende verkeer terecht. Aldaar kwam zij in botsing met een personenauto, die reeds voor de slagbomen tot stilstand was gekomen. Deze auto werd bestuurd door een 62-jarige inwoner van Menaldum. Beide bestuurders liepen geen verwondingen op. De autos werden zwaar beschadigd en zijn afgesleept.

Leeuwarden: inbraak woning
Het afgelopen weekend werd ingebroken in een woning aan de Van Gheelstins. Een raam van de woonkamer werd geforceerd. Uit de woning werd geluids- en videoapparatuur weggenomen. De 59-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Haskerhorne: aanrijding met gewonde
Maandag omstreeks 14.15 uur vond op de Jousterweg een aanrijding plaats tussen een bestelauto en een personenauto. De bestuurder van de bestelauto, een 19-jarige inwoner van Joure, zag ter hoogte van de kruising met de Fluskamp een paar bekenden fietsen. Hij lette daardoor even niet op de weg. Al rijdende kwam hij op de weghelft voor het tegemoet komende verkeer terecht. Aldaar reed een personenauto, die bestuurd werd door een 42-jarige inwoner van Sint Nicolaasga. Toen deze bestuurder zag dat zijn weghelft geblokkeerd werd door de bestelauto, stuurde hij naar de andere weghelft. Toen de inwoner van Joure zijn fout inzag, stuurde hij weer terug, waarna een frontale aanrijding volgde. De inwoner van Sint Nicolaasga liep verwondingen op aan zijn kin en borst. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Beide autos liepen zware schade op en moesten worden weggesleept.

Heerenveen: brandje bejaardenflat
Maandag omstreeks kwam er een melding binnen dat er brand was uitgebroken in de gemeenschapsruimte van de Coornhert State aan de Vogelwijk. De brand was volgens de brandweer ontstaan nabij een elektrische kookplaat. Vermoedelijk waren papieren op de nog aanstaande kookplaat gevallen, waarna deze in brand waren gevlogen. Vervolgens hadden de gordijnen vlam gevat. Door het personeel was de brand reeds geblust, waarna de brandweer het nablussingswerk deed. De schade bleef beperkt.

Leeuwarden: inbraak auto
Zondag tussen 15.00 en 17.00 uur werd ingebroken in een bestelauto, die geparkeerd stond op het Zaailand. De rechter voorruit werd ingeslagen. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 22-jarige inwoner van Goutum, heeft aangifte gedaan.

Drachten: onder invloed
Maandag omstreeks 21.25 uur werd op de Doeze een personenauto aangetroffen. De bestuurster van deze auto reed met de stadslichten aan en reed slingerend over de weg. De bestuurster reageerde niet op een stopteken. Op het Ureterpvallaat de bestuurster, een 40-jarige inwoonster van Drachten, tot stoppen gedwongen. De vrouw weigerde de auto te verlaten, waarop zij uit de auto werd gehaald. Zij werd voor onderzoek overgebracht naar het bureau. Aan het bureau weigerde zij elke medewerking aan een blaastest. Ook een bloedproef werd, ondanks een vordering, door haar geweigerd. Het rijbewijs van de vrouw werd ingevorderd. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt voor de geconstateerde overtredingen en zij kreeg een rijverbod voor 24 uren.

Leeuwarden: diefstal velgen
Van zondag op maandag werden van een auto, die geparkeerd stond op de Lieuwenburg, twee banden inclusief de velgen, gestolen. De auto werd op klinkers gezet. Tijdens het demonteren van de linker achterband, is de auto van de krik geschoten, waardoor schade ontstond aan het linker achter portier en dorpel. De eigenaar, een 30-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: straatroof
Dinsdag omstreeks 01.35 uur werd op de Weaze een 30-jarige inwoner van Leeuwarden beroofd van zijn portemonnee. Toen hij uit een horecagelegenheid aan de Weaze kwam, werd hij plotseling van achteren beetgepakt door een onbekende man, die zijn portemonnee uit zijn broekzak haalde en er vandoor ging. Bij deze man, lengte ongeveer 1.90 meter, was nog een man, die ongeveer 1.70 meter groot was. In de portemonnee zat een paar honderd euro, alsmede een bankpasje. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op.

Drachten: slagaderlijke bloeding
Dinsdag omstreeks 04.50 uur vernielde een 31-jarige inwoner van Drachten in een dronken bui een ruit in de voordeur van de woning van zijn ex-vriendin aan de Geelgorsstraat. De verdachte sloeg de ruit in met zijn vuist en hij liep hierbij een slagaderlijke bloeding op. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten en is aldaar opgenomen. De ex-vriendin, 23 jaar, deed aangifte van vernieling.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272