Provincie Zuid-Holland

Gezamenlijke uitvoering Provincie Zuid-Holland en gemeente Dordrecht

Persbericht

26-08-2002
Start voorbereiding sanering Polder Stededijk (stort van Troost) te Dordrecht
Gezamenlijke uitvoering Provincie Zuid-Holland en gemeente Dordrecht

Provincie Zuid-Holland en gemeente Dordrecht gaan de voorbereidingen voor de sanering van Polder Stededijk (Dordrecht) gezamenlijk ter hand nemen. Hiermee wordt afgezien van ontwikkelings- en saneringsvoorstellen van Exploitatie Polder Stededijk, de eigenaar van de polder. Op grond van de Wet Bodembescherming hebben Gedeputeerde Staten in oktober 2000 uitgesproken dat de locatie van de voormalige vuilstortplaats een urgent en ernstig geval van bodemverontreiniging is, waar binnen vier jaar met de sanering begonnen moet zijn.

Saneringsmethode
Er is door gespecialiseerde ingenieursbureaus gekeken welke saneringsmethode toegepast kan worden. Op basis van effect en kosten komen twee saneringsmethoden als meest geschikt naar voren. De eerste variant bestaat uit het waterdicht afdekken van de stort en eventueel onttrekken van grondwater uit het stortpakket. De tweede variant bestaat uit het graven van een sloot met open verbinding met de Beneden Merwede rond de stort en het ontrekken van grondwater in de stort. Beide varianten lijken verder verspreiding voldoende tegen te gaan.

Ontwikkeling Polder Stededijk
Exploitatie Polder Stededijk (EPS) heeft op 28 juli 2001 als eigenaar van de polder Stededijk bij de provincie een ontwikkelingsplan in de vorm van een startnotitie voor een Milieu Effect Rapportage (MER) voor het gebied ingediend, om in de polder zand te winnen en de zo ontstane ruimte te vullen met verontreinigd slib. Bij oplevering zou de polder ingepast worden in de natuurontwikkeling op het eiland van Dordt. Met het uitvoeren van het ontwikkelingsplan zou EPS gelden vrij kunnen maken om de voormalige vuilstort die in de polder ligt te saneren. Naar aanleiding van de saneringsonderzoeken hebben Gedeputeerde Staten EPS echter verzocht af te zien van voortzetting van de MER en daarmee van de ontwikkelingsplannen in deze polder.

Voorbereiding
Provincie Zuid-Holland en gemeente Dordrecht zullen gezamenlijk de voorbereiding van de sanering ter hand nemen. Daarbij zal worden gestart met overleg met EPS en verdere studie naar de te kiezen saneringsvariant.