Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport (september, nr. 6) is uit

27/08/2002

Lochem, 27 augustus 2002
Nu het belang van het afstandsrijden in de marathon slinkt, lijkt de tijd rijp voor een alternatief in de aangespannen sport om conditie-prestaties neer te kunnen zetten. Voorzichtig flirten menners met de in ruitersportkringen bekende endurance-sport. Madeleine Calkoen schreef in voor zo'n uithoudingsrit die voor het eerst open stond voor aanspanningen. Maar niet nadat zij haar tweespan Connemara pony's naar behoren had getraind.

Er is een WK voor nodig om de heren rijtuigbouwers aan het werk te krijgen. Maar je kunt ook zeggen het zijn de dames en heren menners die met een WK in het vooruitzicht ineens met allemaal wensen op de proppen komen. In de aanloop naar het eerste WK in Ebbs in 1998 werd een compleet nieuwe generatie enkelspanwagens geïntroduceerd. In 2000 werd het WK afgelast en nu, in 2002, voor het WK in Conty zijn de wagens opnieuw onder de loep genomen en, zei het minder ingrijpend, verbeterd. Men-Sport pol-ste de rijders over hun ervaringen.

Op de Britse eilanden staat het al een paar jaar enorm in de publiciteit. Ze noemen het daar 'ragwort', in het Nederlands heet het 'jacobskruiskruid'. Dit kruid is een op zichzelf prac-htige plan-t, zeer decoratief. Maar ook zeer giftig. Tot een jaar of twee geleden was het in Nederland en België niet echt een probleem, maar wie zijn ogen goed de kost geeft ziet een explosieve toename. Menliefhebbers die naar de wedstrijden in Breda geweest zijn konden het zelfs niet missen, want de wegen die naar het wedstrijdterrein 'de Prinsenhoeve' leiden zijn omzoomd door een gele haag jacobskruiskruid. Ineke Westers ging op onderzoek uit en nam haar camera mee.

Voor het eerst onder een andere vlag dan van de KNF konden via een open inschrijving alle menners, die aangesloten zijn bij een KNHS-menvereniging meedoen aan de Nationale Mendag in Ermelo op zaterdag 13 juli. Volgens goed KNF gebruik staat deze dag geheel in het teken van dressuur en vaardigheid. Voor kampioenschappen kwamen alleen de Z/ZZ-paarden en pony's in aanmerking. Madeleine Calkoen doet verslag.

Een meer dan 20 jaar geleden gestart fokprogramma met het Prezewalski paard en de contacten die daardoor ontstonden in land van herkomst Mongolië, effenden het pad voor een unieke reis van fotograaf Arjan Wijnstra en journaliste Meike Merks. Eenmaal gearriveerd in Mongolië raakten ze niet alleen gefascineerd door de voorouders van ons moderne paard, maar ook door de inheemse bevolking. Die leeft nog grotendeels nomadisch en is voor vervoer aangewezen op paard of jak. Dat dit vervoer betrouwbaarder is dan een Jeep ondervonden ze tijdens een van hun dagtochten in het onherbergzame gebied.

Er zijn menverenigingen die zich op de een of andere manier onderscheiden van 'gewo-ne' clubs. Doordat ze zich op een aparte doel-groep richten, enorm veel experti-se op het gebied van oude mentradities in huis hebben of heel bijzon-dere dingen doen. De Hoofstad Aanspan-ning is zo'n ver-eniging die eruit springt. Al zestien jaar organiseert deze groep --koetsiers het fenomeen 'Nachtrit Amster-dam'. MenSport was ter plekke.

Hobbymatig zijn talloze mensen met de mensport bezig, maar slechts weinigen zien kans er hun bestaan in op te bouwen. Riny Rutjens, uit de sport bekend als tweespanrijder, is een van de menliefhebbers die van zijn hobby zijn werk maakte. En hij heeft er geen moment spijt van gehad, ondanks de lange werkdagen en de nooit ophoudende zorgen, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Voor de derde aflevering van de serie 'De dag van......' volgde Ineke Westers de dagelijkse bezigheden van Riny Rutjens.